Kurczak w winie
Kurczak w sosie z wina, czyli tak zwane coq au vin, to jeden ze specjałów kuchni francuskiej. Tradycja przygotowywania tego dania z drobiu jest długa. Pochodzi z Burgundii i podawane jest z lokalnym winem.
Składniki:
- 5 filetów z kurczaka,
- 6 plasterków boczku,
- 1 szklanka grzybów,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina,
- 2 szklanki bulionu z kurczaka,
- 1/3 szklanki przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej.
Przygotowanie:
Umyj plastry boczku i odsmaż z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Powstały przy smażeniu tłuszcz odsącz z patelni. Podsmaż grzyby. Pokrój cebulę w krążki i wrzuć do grzybów. Do smażonych na małym ogniu grzybów i cebuli dorzuć boczek, tymianek, czosnek i pieprz. Na tych składnikach rozłóż filety z kurczaka, wlej bulion i wino. Zostaw danie na małym ogniu na pół godziny pod przykryciem. Po tym czasie przekręć mięso na drugą stronę, odkryj patelnię i zostaw znów na pół godziny. Po tym czasie wlej przecier pomidorowy i wymieszaj składniki. Aby zagęścić sos, rozpuść w zimnej wodzie mąkę kukurydzianą i dolej. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 252,62 kcal |
Białka | 26,9 g |
Węglowodany | 3,74 g |
Tłuszcze | 13,33 g |
Błonnik | 0,99 g |
Komentarz:
Jeśli ktoś chce spróbować swoich sił w wykwintnej i dość specyficznej kuchni francuskiej, warto zacząć od tego przepisu na kurczaka. Jest wyśmienity.