Trwa ładowanie...

Kurkuma i czarny pieprz - właściwości zdrowotne, wpływ na odchudzanie

Kurkuma i pieprz to najzdrowsze połączenie dla zdrowia
Kurkuma i pieprz to najzdrowsze połączenie dla zdrowia (123rf)

Aby jak najwięcej czerpać z cudownych właściwości kurkumy, należy ją spożywać razem z czarnym pieprzem. Zawiera on piperynę, która zwiększa przyswajanie kurkuminy w organizmie aż o 2000 proc.

spis treści

1. Kurkuma i czarny pieprz chronią przed demencją

Na pewno słyszałeś już o cudownych właściwościach kurkumy). Jest tu jednak mały haczyk. Jej najzdrowszym składnikiem jest kurkumina, która najlepiej wchłania się w organizmie w obecności piperyny. Tę z kolei znajdziemy w czarnym pieprzu. Połączenie tych dwóch przypraw tworzy zdrowotną bombę, która przy okazji doskonale odchudza.

5 powodów, dla których warto pić wodę z kurkumą
5 powodów, dla których warto pić wodę z kurkumą [7 zdjęć]

Woda z cytryną czy woda kokosowa – zna je każdy, kto choć odrobinę interesuje się zdrowym odżywianiem.

zobacz galerię
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Kurkuma to złota przyprawa, która stosowana jest w medycynie naturalnej od wieków. Przede wszystkim doskonale działa na pracę mózgu. Zawarte w przyprawie składniki, a więc tumeron i BDMC, pobudzają komórki mózgowe do pracy, dzięki czemu chronią przed udarem lub chorobami otępiennymi, jak choroba Alzheimera. Z tego samego powodu kurkuma przeciwdziała depresji.

Liczne badania prowadzone między innymi w Wielkiej Brytanii i USA ujawniają, że kurkuma chroni przed nowotworami. Badacze wymieniają, że chodzi tu przede wszystkim o raka płuc, wątroby, trzustki, jelit, skóry, jamy ustnej, głowy, przełyku, żołądka, piersi i prostaty.

Stosowanie kurkumy przyniesie ulgę wątrobie, trzustce oraz jelitom, ponieważ reguluje proces trawienia. Ma wpływ na produkcję żółci oraz enzymów trzustkowych, ponadto działa rozkurczająco i podkręca metabolizm. Przyprawa sprzyja usuwaniu cholesterolu z tętnic oraz rozbijaniu komórek tłuszczowych. To zatem świetny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów oraz oczyszczeniu krwiobiegu z toksyn i złogów.

Aby jednak nasz organizm mógł maksymalnie skorzystać z dobroczynnych właściwości zawartych w przyprawie, konieczne jest stosowanie jej razem z czarnym pieprzem, który zawiera piperynę. To ten bioaktywny składnik wpływa na maksymalne wchłanianie kurkuminy we krwi. Z tego względu pamiętaj, aby podczas dodawania kurkumy do potrawy od razu dodać również czarny pieprz.

Ponieważ takie połączenie działa w organizmie przeciwzapalnie i antybakteryjnie, to w ten sposób chronimy się przed wieloma współczesnymi chorobami.

Oprócz tych już wspomnianych, kurkuma połączona z pieprzem to świetne remedium na bóle stawów, choroby serca, cukrzycę, otyłość, demencję i inne problemy o charakterze zapalnym.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze