Kurkuma z miodem. Zobacz, dlaczego warto ją stosować
Kurkuma znana jest od wieków ze swoich przeciwzapalnych właściwości, z kolei miód to panaceum na wiele schorzeń. Wymieszanie tych składników powoduje spotęgowanie ich mocy! Podpowiemy ci, jak zrobić eliksir z tych produktów. Spożywany codziennie korzystnie wpływa na zdrowie i samopoczucie.
1. Kurkuma – dlaczego warto spożywać
Kurkuma świetnie sprawdza się w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Nie tylko pomaga szybciej wyzdrowieć, ale również zapobiega chorobom.
Co więcej pomoże również na bóle, które mają różne podłoże. Przyprawa ta łagodzi dolegliwości i działa podobnie do aspiryny. Jest świetna również na problemy żołądkowe. Sprawdzi się, jeśli masz kłopoty ze wzdęciami czy nadmiernymi gazami.
2. Miód – właściwości prozdrowotne
Oprócz tego, że jest pyszny, posiada cenne właściwości. Pobudza do pracy mózg. To za sprawą glukozy, która jest paliwem dla szarych komórek. Zmniejsza objawy przeziębienia i przynosi ulgę przy bólu gardła. Świetnie działa na schorzenia związane z wątrobą. Co więcej, obniża ciśnienie krwi i wzmacnia serce.
Zawiera również potas, magnez, żelazo, kwas foliowy, biotynę i witaminy A, B1, B12, C, które są niezbędne dla utrzymania dobrej kondycji zdrowotnej.
3. Kurkuma z miodem - przepis na napój
Mieszanka dwóch składników wzmacnia odporność. Jeśli będziesz regularnie pić napój, zapomnisz o przeziębieniach i sezonowych infekcjach. Kurkuma i miód mają dodatkowy atut - podkręcają metabolizm, co pozwala szybciej schudnąć.
Jak przygotować miksturę?
Składniki:
- 1/2 cytryny,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 2 łyżki miodu,
- szklanka letniej wody.
Do szklanki wody dodaj sok z cytryny, kurkumę i miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Pij codziennie rano przed śniadaniem. Pamiętaj o regularności – tylko tak zobaczysz efekty.
Pamiętaj! Woda nie powinna być gorąca. Wysoka temperatura zabija właściwości zdrowotne miodu. Powinna mieć maksymalnie 40 stopni Celsjusza.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl