Kwas linolowy - gdzie występuje i jak działa na organizm?

Kwas linolowy należy do nienasyconych kwasów tłuszczowych i grupy omega-6. Ponieważ nie jest syntetyzowany przez organizm, musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Ważne jest jednak nie tylko spożywanie go w odpowiednich ilościach, ale i proporcjach. Co to znaczy? Jak substancja wpływa na organizm i zdrowie?

Kwas linolowy należy do nienasyconych kwasów tłuszczowych.Kwas linolowy należy do nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest kwas linolowy?

Kwas linolowy (LA) to organiczny związek chemiczny z grupy kwasów omega-6. Jest zaliczany do egzogennych kwasów tłuszczowych. To niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy (NNKT). Oznacza to, że nie jest wytwarzany przez organizm i musi być dostarczany razem z dietą.

Kwas linolowy - występowanie

Kwas linolowy należy do składników odżywczych, który musi być dostarczany do organizmu w codziennej diecie. Gdzie go szukać? LA występuje w postaci estru z gliceryną w tłuszczach roślinnych, a także w mniejszych ilościach w tłuszczach zwierzęcych, zbożach, roślinach strączkowych, mięsie, jajach i produktach mlecznych.

Kwas linolowy znajduje się głównie w olejach (głównie olej z pestek winogron, słonecznikowy, sojowy i kukurydziany), orzechach i nasionach, także wielu produktach przetworzonych, do których dodano olej sojowy. Znaleźć go można również w oleju z wiesiołka i szafranu.

Kwas linolowy - zastosowanie

Jak wprowadzić do diety kwas linolowy? Wystarczy do sałatek i innych zimnych dań stosować oleje roślinne, a i dodawać orzechy czy migdały. Ważne jest jednak spożywanie kwasów Omega w odpowiednich ilościach, ale i proporcjach. Co to znaczy?

Dzienne zapotrzebowanie na kwas linolowy zależy od wielu indywidualnych czynników. Przyjmuje się jednak, że powinien stanowić 2,5 - 5% energii całkowitej diety (niektóre źródła mówią o 4% dziennej energii). W przypadku diety na poziomie 2000 kcal będzie to od 5 do 11 g na dobę. Najniższe spożycie kwasu linolowego, zapobiegające jego niedoborom, wynosi około 2 g na dzień.

Należy przy tym uwzględniać stosunek podaży kwasów omega-6 do omega-3 w diecie, który powinien wynosić 4-5:1. Zbyt duże spożycie kwasów omega-6 w tym LA w stosunku do omega-3 skutkuje zwiększoną skłonnością do stanów zapalnych.

Warto także zwracać uwagę na jakość oleju oraz wziąć po uwagę fakt, że LA wykazuje niską odporność na wysoką temperaturę, promienie słoneczne i ekspozycję na tlen. Ważny jest zatem sposób jego przechowywania (w ciepłym, chłodnym miejscu) oraz stosowania (na zimno).

Dobrze pamiętać, a i uwzględniać w swojej codziennej diecie informację, że zalecana ilość tłuszczu w diecie powinna wynosić:

  • 30 - 35% energii diety z tłuszczów ogółem,
  • 10% energii z diety z tłuszczów nasyconych,
  • 6 - 11% energii z diety z tłuszczów wielonienasyconych omega-3 i omega-6.

Kwas linolowy - właściwości i działanie

Kwas linolowy spełnia w organizmie wiele funkcji. Bierze udział w wielu procesach fizjologicznych. Może stanowić jako źródło energii. Ponadto w organizmie powstają z niego inne kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6. Jest enzymatycznie przekształcany do:

  • kwasu γ-linolenowego (GLA), który zapobiega nadmiernej utracie wody przez skórę i chroni organizm przed przepuszczaniem z zewnątrz patogenów, toksyn i alergenów,
  • kwasu arachidonowego (AA). To budulec dla fosfolipidów, które tworzą błony komórkowe. Jest prekursorem hormonów tkankowych.

Kwas linolowy ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Dzieje się tak głównie za sprawą pozytywnego wpływu na spadek poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji LDL.

Okazuje się bowiem, że gdy poziom LA w organizmie jest prawidłowy, dobrze funkcjonuje gospodarka cholesterolowa (LA sprzyja obniżaniu poziomu trójglicerydów i cholesterolu LDL, podnosi poziom cholesterolu HDL we krwi).

Ponadto kwas linolowy zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2., zwiększa nawilżenie skóry i zmniejsza nasilenie objawów związanych z atopowym zapaleniem skóry.

Kwas linolowy a odchudzanie

Badania dowodzą także, że kwas linolowy wspiera odchudzanie, zmniejszając odkładanie się tłuszczu w tkankach, przyspieszając lipolizę tłuszczów. Wspiera także przyrost masy mięśniowej.

Wyjątkowo efektywny jest kwas CLA (Conjugated Linoleic Acid), będący pochodną kwasu linolowego. Występuje naturalnie w wielu produktach oraz w suplementach diety. Najczęściej można znaleźć go w czerwonym mięsie i nabiale.

Substancja pobudza przemianę materii, pozwala na większe wydatkowanie energii, hamuje odkładanie się trójglicerydów w komórkach tkanki tłuszczowej i efektywne spalanie tkanki tłuszczowej.

Skutki niedoboru kwasu linolowego

Niedobór kwasu linolowego spotyka się rzadko. Częściej jest spożywany w nadmiarze, ponieważ występuje we wszystkich olejach roślinnych, które stanowią istotny element diety.

Niedobór kwasu linolowego rozpoznaje się u osób z niedoborem enzymu, który zapewnia powstanie AA z LA oraz osób karmionych dożylnie z pominięciem tłuszczów i dzieci żywionych mlekiem odtłuszczonym.

Skutkiem niedoboru LA może być rogowacenie naskórka, suchość, łuszczenie się i pękanie skóry, trudności w gojeniu się ran, osłabiona odporność, kontaktowe zapalenie skóry, nasila stan zapalny i alergię, trądzik, łojotokowe zapalenie skóry, opóźnienie tempa wzrostu u dzieci, małopłytkowość.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka