Trwa ładowanie...

Kwasek cytrynowy - zastosowanie, wpływ na zdrowie, szkodliwość

Kwasek cytrynowy to popularny składnik wielu produktów żywnościowych. Kwasek cytrynowy, z łac. Acidum citricum, ma symbol E330 i jest organicznym związkiem chemicznym. Otrzymywanie kwasku cytrynowego jest całkowicie naturalne, następuje poprzez fermentację cytrynową za pomocą cukru i kultur pleśni. Czy wiesz jednak, że kwasek cytrynowy może być otrzymywany także syntetycznie?

Zobacz film: "Dlaczego watro pić wodę z cytryną?"

spis treści

1. Czym jest kwas cytrynowy?

Na niektórych produktach spożywczych znajduje się w tabeli składników oznaczenie E330, co dokładnie oznacza? Jest to kwas cytrynowy, który stanowi dodatek do żywności. Każdy kupujący kwas cytrynowy powinien kojarzy najczęściej z kwaśnym smakiem cytryn, ale nie każdy wie, że kwas cytrynowy występuje także w innych owocach dla przykładu w czarnej porzeczce.

Kwas cytrynowy występuje w naturalnym środowisku jako jeden z podstawowych związków cyklu Krebsa, czyli cyklu odpowiedzialnego za ostatni etap pozyskiwania energii, która jest zawarta w naturalnych związkach organicznych.

Jednak najczęściej kwas cytrynowy jest łączony z przemysłem spożywczym. Dokładnie kwas cytrynowy ma za zadanie obniżyć pH, co znacznie wpływa nie tylko na trwałość produktów, ale też na ich smak.

Trzeba pamiętać o tym, że kwas cytrynowy nie jest konserwantem i nie ma zapobiegać rozwojowi szkodliwych drobnoustrojów. Według dietetyków w kwaśnym środowisku składniki produktu, które są istotne dla każdego żywego organizmu, czyli minerały, witaminy czy przeciwutleniacze są stabilniejsze.

2. Zastosowanie kwasku cytrynowego

Zastosowanie kwasku cytrynowego w produkcji żywności oraz w kuchni jest niezwykle szerokie. Kwasek cytrynowy to popularny składnik napojów, przypraw, sałatek, sosów, słodyczy i wielu innych produktów.

Odpowiada w głównej mierze za orzeźwiający smak i aromat wielu produktów, takich jak napoje o smaku cytrusów. Jest to naturalna substancja o działaniu zakwaszającym, czyli obniża pH wielu produktów.

Ma to dobry wpływ nie tylko na smak danego produktu, ale także przyczynia się do konserwacji, poprawiając trwałość i zwiększając datę przydatności do spożycia. Dodatek kwasku cytrynowego do żywności zawierającej cenne dla organizmu składniki odżywcze, takie jak witamina C, sprawia, że witaminy oraz przeciwutleniacze są bardziej stabilne i łatwiej przyswajalne.

Co za tym idzie, produkt bogaty w witaminy lub przeciwutleniacze po dodaniu do niego kwasku cytrynowego zwiększy swoją wartość odżywczą. Kwasek cytrynowy używany jest również do czyszczenia armatury lub odkamieniania pralki.

3. Bezpieczeństwo stosowania kwasku cytrynowego

Bezpieczeństwo stosowania kwasku cytrynowego jest niemal stuprocentowe, co udowodniło wiele badań oraz eksperymentów. Między innymi właśnie z tego powodu jest to składnik o tak szerokim zastosowaniu w przemyśle żywnościowym.

Jest to związek nie tylko bezpieczny, ale także korzystny dla naszego zdrowia na dłuższą metę. W ciągu ostatnich kilku lat pojawiły się doniesienia na temat rakotwórczości kwasku cytrynowego.

Według wielu osób kwasek cytrynowy mógł powodować występowanie nowotworów żołądka lub jelita, od tego czasu pojawiła się jednak duża liczba badań całkowicie obalających tę teorię.

Kwasek cytrynowy jest składnikiem obecnym w organizmie każdego człowieka. Znajduje się on w niemal każdej komórce naszego ciała, w pobliżu samego DNA komórki. Z tego powodu, gdyby był on w jakiś sposób rakotwórczy, prawdopodobnie każda nasza komórka musiałaby wykształcać nowotwory.

Kwasek cytrynowy uważa się za jeden z najbezpieczniejszych dodatków do produktów żywnościowych używanych w przemyśle. Możliwe jest przyjęcie nawet dużych dawek kwasku cytrynowego bez negatywnych konsekwencji dla zdrowia. Kwasek cytrynowy to podstawa cyklu Krebsa, który jest jednym z filarów dzisiejszej biologii.

Należy wiedzieć, że UE nie nakłada ograniczeń dotyczących ilości użycia kwasu cytrynowego. Jednak aby potrawa nie była zbyt kwaśna producent nie zastosuje dużej ilości kwasu cytrynowego, bo to wpłynie na jej smak.

Kwasek cytrynowy wbrew pogłoskom nie powoduje raka i w umiarkowanych ilościach jest stuprocentowo bezpieczny
Kwasek cytrynowy wbrew pogłoskom nie powoduje raka i w umiarkowanych ilościach jest stuprocentowo bezpieczny (123RF)

4. Szkodliwość kwasku cytrynowego

Do wad kwasku cytrynowego należy sprzyjanie powstawaniu próchnicy. Oprócz tego, spożywanie kwasku cytrynowego razem z niektórymi lekami powoduje nadmierne uwalnianie i wchłanianie pewnych szkodliwych metali.

Parzenie herbaty z cytryną przyczynić się może do powstania próchnicy, ponieważ kwasek cytrynowy występuje w cytrynach również naturalnie. W umiarkowanych ilościach jednak jest to związek całkowicie bezpieczny.

Kwas cytrynowy wywołuje kontrowersje. Coraz częściej czytamy etykiety na produktach nie tylko żywnościowych, ale także na kosmetykach czy środkach chemicznych. Wiedza na temat składu wybieranego i kupowanego przez nas produktu jest istotna, ponieważ zwłaszcza w przypadku alergii skórnej czy alergii pokarmowej pozwoli uniknąć dla przykładu zmian alergicznych. Zatem warto, więc wiedzieć czym jest kwas cytrynowy, który na produktach występuje za skrótem E330.

To też warto wiedzieć

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.