Kwiat bananowca. Ma wiele prozdrowotnych właściwości (WIDEO)
Kwiat bananowca to częsty składnik potraw kuchni azjatyckiej. Dodaje się go do zup, sałatek i makaronów.
Od dzisiaj kupimy go w Lidlu. Jedna sztuka kosztuje 14.99 zł. Czy warto? Zobacz wideo. Kwiat bananowca to produkt często wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Odrywa się jego najciemniejsze warstwy, odsłaniając te jasne i bardziej smaczne.
Z widocznych po obraniu małych kwiatów wyrosłyby banany. Z kwiatów bananowca przyrządza się na przykład smażone placuszki. Kucharza dodają je także do zup, sałatek i makaronów. W tajlandii kroi się je i podaje na surowo z ostrym dipem.
Kwiat bananowca to źródła witamin A, C, białka i błonnika. Według African Journal od Biotechnology 100 gramów kwiatów zawiera 51 kalorii. Znajdziemy w nich ekstrakty oparte na etanolu, które leczą infekcje.
Kwiat bananowca zabliźnia rany, hamuje starzenie się skóry i pozytywnie wpływa na cukrzycę i anemię. Zwiększa też produkcję mleka matki i redukuje lęk. Łatwo poznawać asortyment najbliższych sklepów i szukać nowych, nieznanych dotąd produktów.
Może okazać się, że niepozorny owoc może świetnie działać na zdrowie i samopoczucie. Zdecydowanie kwiat bananowca warto umieścić w koszyku i korzystać z jego dobroczynnych właściwości.
Zobacz:
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.