Ląduje w rosole i zapycha tętnice. Najgorszy dodatek do zupy

Choć kostki rosołowe nadal mają zagorzałych zwolenników, są jednym z najgorszych dodatków do zupy. Lądują w garnku zdecydowanie za często, przez co podnoszą ciśnienie i zapychają naczynia. Stąd już tylko krok do miażdżycy.

Wielu Polaków wciąż wrzuca do rosołu. Lepiej sobie darowaćWielu Polaków wciąż wrzuca do rosołu. Lepiej sobie darować
Źródło zdjęć: © Getty Images

Smak, którzy szkodzi zdrowiu

Kostki rosołowe mają zagwarantować, że rosół będzie miał idealny smak. Tymczasem zamiast mistrzowskiej zupy, serwujemy mieszankę soli oraz sztucznych aromatów i barwników.

Niepozorna kostka to jeden z najgorszych dodatków do jedzenia i prawdziwa bomba kalorii. Oprócz soli i wzmacniaczy smaku znajdziemy tam cukier, utwardzany tłuszcz palmowy. Do tego śladowe ilości suszonych warzyw i mięsa.

Tymczasem nadmiar soli zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, prowadząc m.in. do nadciśnienia tętniczego.

Co kryje kostka rosołowa?

Kostki rosołowe szkodzą zdrowiu
Kostki rosołowe szkodzą zdrowiu © Getty Images

Kostki rosołowe zawierają glutaminian sodu i szczawiany, które pełnią rolę wzmacniaczy smaku.

U niektórych osób takie dodatki mogą wywołać dotkliwe symptomy w tym bóle głowy, mdłości, czy reakcje alergiczne.

Ponadto, zbyt duża ilość glutaminianu sodu może skutkować uszkodzeniami komórek nerwowych, co z kolei może obniżyć samopoczucie i negatywnie wpłynąć na jakość snu.

Z kolei tłuszcze utwardzone zwiększają ryzyko m.in. chorób serca.

Wyrzuć kostkę, dosyp zioła

Dlatego najlepiej w ogóle zrezygnować z kostek rosołowych, a przerzucić się na zdrowe dodatki. Możemy przygotować domowy wywar, ale jeśli nie mamy na to czasu, postawmy na zioła i przyprawy.

Sprawdzą się tu świeży lubczyk, pietruszka, koperek. Warto pamiętać też o dodatku liścia laurowego i ziela angielskiego. Sól dodajemy dopiero pod koniec gotowania, bo ma być jedynie uzupełnieniem.

Smaku dodadzą też konkretne warzywa, por, seler, opalana cebula, czy czosnek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka