Laktowegetarianizm - wpływ na zdrowie, wady, co jedzą laktowegetarianie
Laktowegetarianizm to dieta pozbawiona mięsa, ryb, owoców morza oraz jajek, w jadłospisie mogą znaleźć się jednak przetwory mleczne. Większość laktowegetiarian to osoby wrażliwe na krzywdę zwierząt, a decyzja o przejściu na laktowegetarianizm jest spowodowana względami etycznymi. Co warto wiedzieć o laktowegetarianizmie? Jak laktowegetarianizm wpływ na zdrowie?
1. Czym jest laktowegetarianizm?
Laktowegetarianizm to odmiana wegeterianizmu, która ze względów etycznych, zdrowotnych i ekologicznych wyklucza z diety mięso, ryby oraz jajka. Jedynymi dozwolonymi produkami odzwierzęcymi jest mleko oraz przetwory mleczne.
Laktowegetarianizm jest jedną z najbardziej popularnych rodzajów wegetarianizmu, najczęściej występuje wśród wschodnich kultur, ze względu na zgodność z hinduizmem czy buddyzmem.
2. Co jedzą laktowegetarianie?
Jadłospis laktowegetariański składa się w głównej mierze z produktów pochodzenia roślinnego, takich jak owoce, warzywa, kasze, pieczywo, makarony, ryże, strączki, zioła, miód orzechy i oleje roślinne.
Laktowegetarianie rezygnują ze spożywania wszystkich gatunków mięs, ryb, owoców morza, podrobów, żelatyny i podpuszczki. Nie kupują też produktów ze skóry naturalnej ani kosmetyków, zawierających proteiny zwierzęce (między innymi keratynę i kolagen).
Zwykle powodem takiej decyzji są pobudki etyczne i sprzeciw wobec masowemu ubojowi zwierząt. Zwolennicy wykluczają z diety również jaja, ponieważ są one etapem rozwoju nowych osobników, a ich spożywanie poniekąd wiąże się z mordowaniem zwierząt. Głośno protestują też przeciwko złemu traktowaniu kur hodowlanych.
W diecie laktowegetariańskiej mogą jednak znaleźć się produkty mleczne, ponieważ ich pozyskanie nie wymaga zabijania zwierząt. W związku z tym w dowolnej ilości sięgają po jogurty, kefiry, maślanki, twarogi, sery, mleko czy śmietanę.
3. Wpływ laktowegetarianizmu na zdrowie
Z naukowego punktu widzenia laktowegetarianizm jest zdrowy, ponieważ pozwala na przyjmowanie odpowiednich ilości węglowodanów złożonych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka.
W jadłospisie przeważają produkty roślinne, które dostarczającą witamin, minerałów i fitozwiązków. Jednocześnie organizm nie otrzymuje dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, co zapobiega rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, cukrzycy typu II czy otyłości.
Ponadto, większość laktowegetarian sięga po produkty ekologiczne i niskoprzetworzone. Samodzielnie przygotowuje posiłki i jest na bieżąco z najnowszymi informacjami w zakresie dietetyki.
Jadłospis bogaty w owoce i warzywa zmniejsza ochotę na spożycie niezdrowych przekąsek i słodyczy. Co więcej, jajka uważa się za produkt ciężkostrawny, który zawiera spore ilości cholesterolu. Co prawda, jednocześnie jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin i minerałów, ale te substancje można bez problemu zastąpić za pomocą strączków czy zbóż.
4. Wady laktowegetarianizmu
Laktowegeterianizm nie jest bardzo restrykcyjną dietą, ale ze względu na znaczne ograniczenie produktów pochodzenia zwierzęcego istnieje ryzyko przyjmowania niewystarczającej ilości substancji odżywczych.
Jest to spowodowane faktem, że składniki produktów roślinnych są gorzej przyswajalne, a ich natężenie jest dużo mniejsze. Laktowegetarianie są narażeni na niedobór witaminy z grupy B (szczególnie B12), witaminy D, żelaza, cynku, wapnia oraz aminokwasów egzogennych.
Ponadto, zwolennicy tej odmiany wegetarianizmu są zmuszeni do poznania wartości odżywczych roślin i nauczenia się kompozycji pełnowartościowych posiłków. Ilości spożywanych produktów, a także łączenie ich ze sobą nie może być przypadkowe, ponieważ w przeciwnym razie kondycja organizmu znacząco się pogorszy.