Łazanki – wartości odżywcze, kalorie i przepis

Łazanki to popularne danie, które podaje się nie tylko w Wigilię. Choć nie pochodzi z Polski, trwale wpisało się w klimat naszej kuchni. Najbardziej popularne są łazanki z kapustą i grzybami, ale możne je również jeść na słodko. Czy są zdrowe? Ile kalorii mają łazanki? Jak je zrobić i z czym jeść?

Łazanki to tradycyjne danie polskiej kuchni.Łazanki to tradycyjne danie polskiej kuchni.
Źródło zdjęć: © adobestock

Co to są łazanki?

Łazanki to makaron w kształcie małych kwadratów lub rombów, przygotowany z mąki pszennej i jajek.

Najpopularniejsze są:

  • łazanki z kapustą i grzybami (łazanki wigilijne, w tym łazanki z kapustą i pieczarkami),
  • łazanki z kapustą,
  • łazanki z mięsem,
  • łazanki z białą kapustą i kiełbasą,
  • łazanki z kapustą i mięsem,
  • łazanki z kapustą i boczkiem,
  • łazanki z kiełbasą
  • łazanki z grzybami,
  • łazanki z boczkiem,
  • łazanki z kapustą i cebulą.

Można robić łazanki z młodej kapusty, łazanki z kapustą kiszoną, ale i łazanki z białej kapusty. Jada się je również na słodko, na przykład z twarogiem. Ma to związek z tym, że od innych rodzajów makaronu różnią się tylko kształtem.

Łazanki nie są polskim daniem. Początek ich historii sięga XVI wieku, kiedy to do Polski przybyła pochodząca z Włoch Bona Sforza, żona Zygmunta I Starego. Podawano je podobnie jak lasagne.

Nie mieszano makaronu z pozostałymi składnikami, a przekładano warstwy makaronu z warstwami farszu i zapiekano. Współczesne łazanki są odmianą włoskiego makaronu lasagne (stąd na łazanki mówi się czasem lasagnette, czyli małe lasagne).

Jak zrobić łazanki?

Makaron łazanki można kupić, ale i zrobić samodzielnie z mąki i jajek, ewentualnie z dodatkiem niewielkiej ilości wody i odrobiny soli. Przepis na makaron łazanki wymaga przygotowania takich składników jak:

  • szklanka mąki pszennej,
  • jajko,
  • szczypta soli.

Ciasto z mąki i jajka trzeba dobrze wyrobić i cienko rozwałkować, po czym odłożyć na pół godziny do przeschnięcia na ściereczce. Później wystarczy pokroić je w paski o szerokości około 1 cm, po czym pokroić je poprzek tak, by powstały małe romby. Makaron gotuje się w osolonej wodzie, po wypłynięciu 3 minuty. Po wyjęciu trzeba je zalać zimną wodą i ponownie przecedzić.

Do gotowych, ugotowanych łazanek wystarczy dodać przygotowane dodatki. Po wymieszaniu całości podaje się je na ciepło. To najczęściej danie obiadowe.

Kalorie i wartości odżywcze łazanek

Czy łazanki są zdrowe? Jak można się domyślać, danie z ich udziałem nie należy do lekkostrawnych i zdrowych. Są smaczne i pożywne, nie wyróżniają się jednak walorami odżywczymi, nie dostarczają istotnych ilości witamin oraz składników mineralnych.

Trudno się dziwić: ich bazą jest biała mąka pszenna, która powoduje szybkie i duże skoki poziomu glukozy we krwi oraz wyrzuty insuliny po posiłku (ma wysoki indeks glikemiczny - IG). Można powiedzieć, że to także puste kalorie.

Jajko obecne w łazankach dostarcza witamin (A, D, E, witaminy z grupy B) i minerałów (fosfor, żelazo), miedź, mangan, selen), a także luteinę i zeaksantynę, działające korzystnie w prewencji zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem.

Wartościowa jest także arginina, która rozszerza naczynia krwionośne oraz cholina, będąca neurotransmiterem biorącym udział w procesach poznawczych mózgu. Dodawana do łazanek kapusta biała zawiera sporo witaminy C, jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, żelaza, podobnie jak witamin z grupy B, a szczególnie kwasu foliowego.

Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Z kolei grzyby są także dobrym źródłem składników mineralnych, głównie potasu, fosforu i magnezu. miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden i selen.

Trzeba pamiętać, że kapusta kiszona jest zasobna w sód, stąd uważać na nią powinny osoby z nadciśnieniem tętniczym, chorobami nerek i chorobami naczyniowo- sercowymi. Można starać się nieco zmniejszyć jego zawartość, płucząc ją w zimnej wodzie.

Cebula jest źródłem siarki, cynku, magnezu, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, krzemu, witamin z grupy B, C, K, E, A oraz błonnika pokarmowego. Nie można również zapomnieć o antyoksydantach.

Kaloryczność łazanek nie jest niska, w głównej mierze zależy od wielkości porcji, ale i dodatków. Porcja 100 g suchego makaronu łazanki dostarcza 336 kcal, zaś ugotowanych łazanek - 153 kcal. Są to kalorie pochodzące głównie z węglowodanów.

Zdecydowanie lżejsze będzie danie z kapustą i grzybami niż boczkiem i kiełbasą bądź słoniną (które znacząco podnoszą kaloryczność dania, ale i dostarczają sporej ilości tłuszczów nasyconych). Można też przyjąć, ze im więcej kapusty w porcji, tym zdrowiej i mniej kalorycznie. Łazanki można też przygotować z mąki żytniej razowej.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka