Lecytyna - charakterystyka, źródła, właściwości, wpływ na pamięć, stosowanie
Lecytyna to niezwykle wszechstronna substancja obecna we wszystkich komórkach ciała. Bierze udział w procesach przemiany materii, pomaga na osłabione włosy i paznokcie oraz wpływa na pracę układu nerwowego. Jednak najczęściej jest określana mianem paliwa dla mózgu. Sprawdź, jak działa na pamięć i koncentrację.
1. Jak działa lecytyna?
Lecytyna występuje naturalnie w organizmie człowieka i znajduje się w każdej komórce ciała. W jej składzie znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe oraz cholina, która pełni ważne funkcje w układzie pokarmowym – pozytywnie wpływa na wątrobę, woreczek żółciowy oraz pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Badania wykazały, że cholina spełnia istotną rolę w rozwoju mózgu oraz poprawia pamięć. W lecytynie znajduje się też inozytol, który pomaga w przesyłaniu sygnałów nerwowych i uczestniczy w pracy enzymów.
2. Produkty z lecytyną
Lecytyna występuje w naturalnych produktach spożywczych, jednak w bardzo małych ilościach. Najlepsze jej źródła to:
- żółtko jaja kurzego,
- wątroba,
- soja,
- rzepak,
- orzechy ziemne,
- orzechy włoskie,
- kiełki pszenicy,
- pieczywo pełnoziarniste.
3. Właściwości lecytyny
Działanie lecytyny dotyczy zwłaszcza układu nerwowego, krążenia, odpornościowego i pokarmowego. Ten związek chemiczny uczestniczy w procesach przemiany materii, chroni ściany żołądka i ułatwia trawienie. Dzięki niej substancje odżywcze, witaminy i minerały lepiej się wchłaniają. Poza tym lecytyna działa na wątrobę, przez co ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn.
Lecytyna na odchudzanie? Okazuje się, że tak – sprawia bowiem, że tłuszcz rozpada się na małe cząsteczki i nie gromadzi w typowych miejscach (czyli na brzuchu, boczkach i na pośladkach). Lecytyna zapobiega więc odkładaniu się tkanki tłuszczowej i dba o nasze zdrowie, ponieważ otyłość brzuszna jest najbardziej niebezpieczna dla zdrowia.
Dzięki obecności zdrowych kwasów tłuszczowych poprawia też ona odporność organizmu. Zdrowe tłuszcze mają właściwości przeciwzapalne, dlatego chronią przed działaniem wirusów i bakterii wywołujących infekcje. Ułatwiając usuwanie szkodliwych substancji z organizmu, przyczynia się do zwiększenia odporności na choroby.
Lecytyna obniża poziom złego cholesterolu i podwyższa poziom dobrego, dlatego chroni przed zatorami w tętnicach. Dzięki niej zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego.
4. Suplementy z lecytyną
Wśród wielu funkcji, które lecytyna spełnia w organizmie, najważniejszy jest jej wpływ na układ nerwowy. Cholina uczestniczy w procesach przekazywania impulsów nerwowych do mózgu. Wiele testów potwierdziło, że suplementy z lecytyną zwiększają zdolność zapamiętywania oraz poprawiają koncentrację. Dzięki niej można szybciej się uczyć i lepiej radzić sobie ze stresem, dlatego jest polecana uczniom, studentom i osobom, które na co dzień pracują umysłowo. Lecytynę warto przyjmować w czasie zwiększonego wysiłku intelektualnego, np. przed ważnym egzaminem, by poprawić kondycję mózgu i lepiej wykorzystać jego potencjał.
Lecytyna jest polecana także seniorom, którzy ze względu na swój wiek często skarżą się na pogorszenie pamięci. Wzmacnia ona komórki nerwowe, a przez to poprawia zdolności zapamiętywania. Często znajduje się w preparatach dla chorych na alzheimera.
5. Lecytyna sojowa
Niestety, lecytyna w pożywieniu jest dostępna w bardzo małych ilościach, dlatego dla poprawy pamięci najczęściej stosuje się suplementy diety. Ich składnikiem jest lecytyna sojowa, ponieważ zawiera najlepsze proporcje pomiędzy kwasami tłuszczowymi nienasyconymi a nasyconymi.
Zapotrzebowanie na tę substancję jest zmienne – potrzebujemy więcej tego związku, kiedy intensywnie pracujemy umysłowo. Preparaty z lecytyną można zażywać profilaktycznie dla ogólnej poprawy pamięci, ale także przed sesją egzaminacyjną czy ważnym testem, by poprawić zdolności uczenia się.
Na rynku dostępna jest lecytyna w płynie oraz lecytyna w tabletkach. Od naszych preferencji zależy, jaki środek wybierzemy. Warto zacząć od niewielkich dawek i stopniowo zwiększać jej ilość w codziennej diecie. Zawsze należy stosować się do zaleceń z ulotki produktu i nie przekraczać dziennej dawki.
Zobacz także:
Jeśli zależy nam na poprawie pamięci i koncentracji, możemy również wykorzystać naturalne produkty. Dieta dla mózgu powinna być przede wszystkim bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe. W menu nie powinno zabraknąć orzechów, oliwy z oliwek, tłustych ryb, nasion i pestek, owoców jagodowych oraz świeżych zielonych warzyw.