"Olej na stawy". Zawiera związki, które wspomagają wątrobę i nerki
1 z 6Czy warto jeść czarną rzepę?
Jedna z najstarszych roślin uprawnych w Europie, Azji i Afryce. Nie wygląda zbyt atrakcyjnie: pod czarną skórką kryje się biały miąższ o dość ostrym smaku i charakterystycznym - żeby nie powiedzieć brzydkim - zapachu. Być może to sprawia, że rzadko pojawia się w polskiej kuchni. Szkoda, bo mało kosztuje, a ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Czarna rzepa, nazywana także czarną rzodkwią, odznacza się nie tylko wartościami odżywczymi, ale także leczniczymi. Działa żółciopędnie, pomaga przy kamicy moczowej, odkaża przewód pokarmowy i zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Czarną rzepę warto stosować przy nerwobólach i problemach z korzonkami. Preparaty z wyciągiem z czarnej rzepy znajdziemy nie tylko w aptekach, ale także w drogeriach.
Jeśli chcesz cieszyć się jej smakiem jesienią oraz zimą - wysiej już dziś w ogródku lub na działce.
Redakcja poleca: Lekarz z Harvardu zdradza, co najlepiej jeść na śniadanie