- dietetyk Monika Papuga-Sobczak
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Najtańsze zimowe superprodukty
Chociaż może się wydawać, że jesienią i zimą stragany świecą pustkami, tak naprawdę znajdziesz na nich wiele wartościowych produktów w bardzo niskiej cenie. Przedstawiamy zimowe superprodukty, które dostarczą ci cennych witamin i minerałów, a przy tym nie zrujnują portfela.
Rzepa
Warzywa korzeniowe właśnie o tej porze roku mają najwięcej wartości odżywczych. Rzepa należy do rodziny kapustowatych, znanych z dużego skoncentrowania witamin, minerałów oraz karotenoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy.
To świetne źródło błonnika, kwasu foliowego oraz witamin C, E i K. Jakie potrawy z rzepą warto przygotować? Możesz dodać warzywo do gulaszu, zupy albo przyrządzić z niej surówkę. Dobrym sposobem na rzepę jest też pieczenie. Wystarczy ją pokroić, skropić oliwą z oliwek i posypać ulubionymi przyprawami. Po ok. 40 minutach spędzonych w piekarniku danie będzie gotowe.
Fenkuł
Fenkuł, czyli koper włoski, to produkt, który często omijamy na stoisku z warzywami. Niesłusznie, bo ma nie tylko ciekawy smak, ale jest też źródłem witaminy C, potasu, błonnika i kwasu foliowego. Koper włoski można jeść na surowo (np. w sałatkach) albo na ciepło. Świetnie pasuje do ryb, zup oraz pieczonych i duszonych dań.
Cytrusy
Obecnie cytrusy są dostępne przez cały rok, ale to właśnie zimą są najbardziej soczyste, aromatyczne, smaczne i pełne witamin. Regularne jedzenie grejpfrutów, pomarańczy i mandarynek pozwoli uniknąć przeziębień i grypy, ponieważ owoce cytrusowe są bardzo dobrym źródłem witaminy C.
Warto jeść je rano do śniadania, a także jako przekąskę w ciągu dnia. Nie ograniczaj się jednak do tego – spróbuj dodawać je do wytrawnych dań i sałatek, a odkryjesz zupełnie nowy wymiar ich smaku. Zanim wyruszysz na zakupy, sprawdź, jak wybrać najlepsze cytrusy.
Brukselka
Brukselka to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. Wiele osób unika jej ze względu na cierpki smak, okazuje się jednak, że odpowiednio przyrządzona i podana jest pyszna. Warzywo to jest pełne antyoksydantów i witaminy C, czyli składników, dzięki którym wzmocnisz odporność i unikniesz przeziębień. Błonnik pokarmowy znajdujący się w brukselce dobrze wpływa na procesy trawienne i ułatwia odchudzanie. Jeśli kojarzy ci się ona z rozgotowaną papką w zupie, wypróbuj nowe przepisy.
Pieczone brukselki z oliwą z oliwek, solą i pieprzem są naprawdę świetnym dodatkiem do obiadu lub przystawką. Naszym hitem jest jednak sałatka z pieczoną brukselką, jabłkiem, orzechami włoskimi, suszoną żurawiną i sokiem z cytryny. Polecamy!
Granat
Zimowe owoce, na które warto zwrócić szczególną uwagę, to granaty, które odmładzają, dodają energii i poprawiają samopoczucie. Wszystko to za sprawą antyoksydantów, które chronią komórki przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Sok z granatu to świetny preparat na wzmocnienie odporności, a pestki tego owocu można dodawać do deserów, owsianki, sałatek. Ich słodko-kwaśny smak pasuje również do mięs.
Jarmuż
Jarmuż to król zimowych warzyw. Jeśli jeszcze nie miałaś okazji go spróbować, czas nadrobić zaległości. Zimą częściej cierpimy na niedobór witamin, dlatego warto szukać produktów pełnych cennych składników.
W jarmużu znajdziesz witaminy K, C, żelazo, wapń i wiele przeciwutleniaczy. W jakiej formie najlepiej jeść to zielone warzywo? Możesz przygotowywać z niego sałatki albo dodawać do zup i gulaszy. Hitem wśród miłośników zdrowego odżywiania są jednak chipsy z jarmużu. Są banalnie proste do wykonania i świetnie zastępują niezdrowe przekąski.