Legumina - kalorie i wartości odżywcze, przepisy
Legumina to mączna lub jajeczna potrawa o słodkim smaku. Zwykle serwowana jest tuż po obiedzie, w formie deseru. Najczęściej leguminę dekoruje się świeżymi owocami i polewa miodem, syropem klonowym lub sosem o dowolnym smaku. W przeszłości nazwa ta była używana na określenie wielu różnych dań, obecnie oznacza deser przypominający budyń o stałej konsystencji. Jak zrobić leguminę?
W tym artykule:
Co to jest legumina?
Legumina to nazwa słodkich potraw, traktowanych jako deser. Zazwyczaj są to dania mączne lub jajeczne, które serwuje się tuż po obiedzie, ale w okresie PRL-u niektóre z nich były również podawane w porze obiadowej. W Polsce legumina to dania, takie jak:
- budyń,
- suflet,
- omlet,
- naleśniki,
- racuchy,
- pierogi na słodko,
- pierogi leniwe,
- makaron,
- knedle z owocami,
- ryż na mleku,
- galaretki,
- musy,
- zupy owocowe.
Nazwa ta zdecydowanie częściej kojarzona jest ze słodkim deserem na bazie kaszy manny, kaszy jaglanej lub galaretki, przypominającym budyń o bardziej stałej konsystencji.
Legumina może być przygotowywana na wiele różnych sposobów, z dodatkiem dowolnych owoców, przypraw lub sosów. Jest też potrawą zalecaną dla osób z nadciśnieniem tętniczym lub otyłością, o ile składa się z mleka odtłuszczonego i chudego twarogu.
Legumina jaglana w 100 gramach zawiera:
- wartość energetyczna - 259 kcal,
- tłuszcz - 1,48 g,
- węglowodany - 53,12 g,
- w tym cukry - 9,09 g,
- białko - 7,45 g.
Przepis na leguminę z kaszy manny
Składniki:
- 250 g kaszy manny,
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
Do niewielkiego garnka wlewamy śmietankę i mleko, doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, całość dokładnie mieszamy.
Nie przerywając mieszania wsypujemy kaszę mannę i gotujemy dopóki masa nie stanie się jednolita i gęsta. Do wysokiej foremki o średnicy 18-20 cm wykładamy papier do pieczenia i wylewamy przygotowaną leguminę.
Odstawiamy na blat do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na minimum cztery godziny. Ostatnim krokiem jest pokrojenie deseru w paski i serwowanie ich z dodatkiem świeżych owoców i syropu.
Przepis na leguminę cytrynową
Składniki:
- 4 jajka,
- łyżka czubata żelatyny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- cytryna.
Sposób przygotowania:
Żelatynę zalewamy zimną wodą, a następnie dolewamy wrzątku, tak by cały proszek się rozpuścił. Do większego naczynia wbijamy jajka, dolewamy soku z jednej cytryny i dokładnie mieszamy.
Ostudzoną żelatynę przelewamy do masy jajecznej, mieszamy i wlewamy do pucharków. Naczynia wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.
Przepis na trzywarstwową leguminę
Składniki:
- 8 jajek,
- 1,5 szklanki cukru,
- 50 g żelatyny,
- 1 truskawkowa galeretka,
- 2 łyżeczki kakao,
- 1 cukier wanilinowy.
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzątku i dzielimy na trzy równe porcje. W osobnym naczyniu rozpuszczamy galeretkę zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
4 białka ubijamy razem z połową szklanki cukru na sztywną pianę, dodajemy przestudzonej żelatyny, mieszamy razem i wylewamy na dno naczynia, posmarowanego masłem.
Całość wkładamy do lodówki lub zamrażalnika. Kolejne 4 białka i pół szklanki cukru ubijamy razem z kakao, łączymy z żelatyną, wylewamy na pierwszą warstwę i wstawiamy do lodówki.
Do zrobienia trzeciej i ostatniej warstwy potrzebujemy ośmiu żółtek, pół szklanki cukru i cukru wanilinowego. Całość ubijamy, mieszamy z żelatyną i wylewamy do naczynia. Wkładamy do zamrażalnika, gdy zastygnie polewamy galaretką i chłodzimy przez kilka godzin.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.