Lekarka codziennie jadła banany. Zauważyła dwie konkretne zmiany
Dr Patricia Varacallo postanowiła włączyć do diety jeden owoc. Jadła go przez tydzień w różnych postaciach. Efekty, jakie zauważyła po swoim żywieniowym eksperymencie, bardzo ją zaskoczyły. Pozbyła się wzdęć i miała lepszy nastrój.
1. Codziennie jadła banana
Dr Patricia Varacallo na co dzień jest lekarzem osteopatą. Ekspertka postanowiła poddać się pewnemu eksperymentowi żywieniowemu i codziennie jadać jeden owoc. Każdego dnia kobieta jadła banana w różnych postaciach.
Lekarka zaczęła od smoothie, potem przygotowała pożywny owocowy bowl. Innego dnia jadła tosty z masłem migdałowym i bananem albo naleśniki. Dr Varacallo przyznała, że efekty włączenia do codziennego jadłospisu bananów, zauważyła szybko.
W pierwszej kolejności dostrzegła, że jest mniej wzdęta i regularnie się wypróżnia, ale bardziej zaskoczyło ją co innego. Ekspertka poczuła, że ma więcej energii przez cały dzień, a jej nastrój także znacząco się poprawił.
2. Dobrze wpływają na zdrowie serca
Banany są dobrym źródłem błonnika, dlatego ich jedzenie może ułatwić trawienie i wypróżnianie. Mają w sobie także:
Dzięki zawartości potasu banany mogą regulować poziom ciśnienia krwi, więc są korzystne dla zdrowia serca.
Zawierają również - podobnie jak wiele innych owoców i warzyw - przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, sprzyjające pojawieniu się stanów zapalnych oraz chorób przewlekłych.
3. Te osoby nie powinny przesadzać z jedzeniem bananów
Banany są także nazywane "owocami szczęścia". Wszystko za sprawą pewnego związku, który stymuluję produkcję serotoniny, czyli witaminy B6.
Należy pamiętać, że banany są bogate w kalorie i cukry. Kawałek banana ma mniej więcej tyle samo kalorii, co jedna szklanka jagód.
Dlatego z tymi owocami nie powinny przesadzać osoby, które pragną zrzucić zbędne kilogramy oraz kontrolujący poziom glukozy we krwi.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl