Lekarz je codziennie. Obniża cholesterol, chroni przed zawałem serca
Zaburzenia lipidowe to najpoważniejszy czynnik ryzyka chorób układu krążenia, a te każdego roku zabijają nawet 20 milionów osób. Jak utrzymać cholesterol w ryzach? Lekarz zdradza, jakie produkty warto jeść. Jeden z nich stanowi element codziennej rutyny medyka.
1. Najlepsza potrawa. Pogromca cholesterolu
W Polsce z zaburzeniami lipidowymi zmaga się ponad 60 proc. dorosłej populacji, to jest ok. 21 milionów osób. Niewłaściwe stężenie trójglicerydów czy cholesterolu frakcji LDL może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Zaburzeniom lipidowym można zapobiec przez zrezygnowanie z używek, wprowadzenie do życia odpowiedniej dawki ruchu czy odpowiednią dietę.
Dr Zain Hassan, anestezjolog i popularyzator wiedzy medycznej na platformie TikTok, w jednym z nagrań wyjaśnia, że aby pożegnać problemy z cholesterolem, do codziennej diety warto włączyć płatki owsiane. Przyznaje, że owsiankę zaleca swoim małym i dużym pacjentom, on sam również jada płatki owsiane codziennie.
- Wolę je dodawać do koktajli proteinowych, ale możesz je spożywać w dowolny sposób - mówi.
- Płatki owsiane mają fantastyczny błonnik rozpuszczalny. Pomaga wiązać kwasy żółciowe, co w naturalny sposób obniża poziom cholesterolu w organizmie - dodaje.
Wpływ owsa na gospodarkę lipidową wykazują nawet badania. Okazuje się, że już jedna porcja płatków dziennie może obniżyć poziom cholesterolu od pięciu do nawet ośmiu procent.
2. Dodaj do owsianki i nie martw się cholesterolem
Drugi produkt to orzechy, które stanowią idealny dodatek do owsianki. Choć są bogate w tłuszcze, to w rzeczywistości zawierają niezwykle cenne jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3. Mają działanie przeciwzapalne i mogą chronić przed odkładaniem się blaszki miażdżycowej.
- Najlepsza byłaby mieszanka, ale migdały, orzechy nerkowca, którekolwiek z nich mają świetne składniki odżywcze, błonnik, a także bardzo dużą ilość białka - wyjaśnia lekarz.
Trzeci produkt, o którym mówi lekarz w nagraniu, to jagody. Owoce jagodowe z uwagi na niską zawartość cukru i bogactwo polifenoli, zaliczane są do najzdrowszych. Dr Hassan wyjaśnia, że hamują proces powstawania wolnych rodników.
@doctarz 3 foods to decrease cholesterol naturally. Make sure your oatmeal is glyphosate free! #cholesterol #highcholesterol #heartdisease #naturalremedy ♬ Magical (Instrumental) - BLVKSHP
- Wolne rodniki prowadzą do powstawania zakrzepów krwi, które odpowiadają za zawały serca z powodu swobodnie przemieszczającego się w tętnicach cholesterolu - podkreśla.
Lekarz wyjaśnia, że dodatkowo jagody są źródłem błonnika, który utrudnia odkładanie się cholesterolu w naczyniach.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl