Orzechy włoskie chronią przed miażdżycą. Badacze wskazują, jaka ilość może obniżyć poziom cholesterolu

Badacze wykazali, że orzechy włoskie mogą obniżać poziom cholesterolu LDL, chroniąc przed miażdżycą i obniżając ryzyko zgonu z powodu chorób serca i chorób układu krążenia. Wystarczy na stałe włączyć do menu określoną ilość orzechów.

Orzechy włoskie chronią przed miażdżycą. Badacze wskazują, jaka ilość może obniżyć poziom cholesteroluOrzechy włoskie chronią przed miażdżycą. Badacze wskazują, jaka ilość może obniżyć poziom cholesterolu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Nowe wyniki badań

Najnowsze badania potwierdzają, że bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 orzechy włoskie mogą chronić przed chorobami serca i układu krążenia, obniżając poziom cholesterolu.

W badaniu wzięło udział 636 uczestników z Hiszpanii i USA w wieku 63-79 lat. Niemal połowa badanych zmuszona była przyjmować leki na nadciśnienie lub hipercholesterolemię, a więcej niż 1/3 stosowała statyny.

Badacze postanowili zalecić połowie uczestników projektu, by spożywali ½ szklanki orzechów włoskich co dzień. Co dwa miesiące badanym monitorowano stan zdrowia – m.in. ocenie podlegał poziom cholesterolu.

Orzechy włoskie zmniejszają ryzyko chorób serca. Nowe badania hiszpańskich naukowców

Orzechy włoskie mają zbawienny wpływ na poziom cholesterolu
Orzechy włoskie mają zbawienny wpływ na poziom cholesterolu © Getty Images

Wyniki obserwacji były zaskakujące – osoby z grupy, w której menu pojawiły się orzechy włoskie, odnotowały spadek poziomu cholesterolu LDL średnio o 4,3 miligrama na decylitr (mg/dl), a całkowitego cholesterolu o średnio 8,5 mg/dl. Redukcja w wysokości 6,1 proc. dotyczyła małych cząstek LDL, a całkowitych cząsteczek LDL - 4,3 proc.

Orzechy włoskie mogą chronić przed miażdżycą

Jeden z autorów badania, dr Emilio Ros z Kliniki Endokrynologii i Żywienia Szpitala Klinicznego w Barcelonie, podkreślił, że systematyczne spożywanie tego typu orzechów wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi.

Orzechy włoskie mają również wpływ na cząsteczki LDL, które w mniejszym stopniu mogą wpływać na łączenie się w płytki miażdżycowe.

Cholesterol LDL

Cholesterol pełni wiele funkcji w organizmie – m.in. bierze udział w syntezie witaminy D czy wytwarzaniu niektórych hormonów, a także w produkcji kwasów żółciowych. Jednak jego nadmiar może mieć szkodliwy wpływ na organizm.

Cholesterol frakcji LDL potocznie nazywa się "złym cholesterolem". Choć transportuje cholesterol z wątroby do komórek ciała, jego nadmiar odkłada się w postaci złogów osadzonych w naczyniach krwionośnych. To przyczynia się do rozwoju miażdżycy oraz innych chorób sercowo-naczyniowych.

Poza pierwotną hipercholesterolemią, która uwarunkowana jest genetycznie, na poziom cholesterolu wpływ może mieć styl życia rozumiany przede wszystkim jako dieta. Wzrost poziomu "złego cholesterolu" najczęściej powoduje dieta obfitująca w kwasy tłuszczowe nasycone (NKKT) – czyli m.in. tłuszcze zwierzęce (obecne nie tylko w mięsie czy przetworzonych wyrobach mięsnych, ale też w tłustym nabiale) czy niektórych tłuszczach roślinnych (w tym w palmowym).

By cieszyć się prawidłowym poziomem cholesterolu, nie wystarczy obniżyć poziom frakcji LDL – konieczny jest prawidłowy profil lipidowy rozumiany jako równowaga pomiędzy cholesterolem LDL a HDL. Co ją może zapewnić? Wprowadzenie do diety produktów, które podnoszą poziom HDL i obniżają LDL. Wśród nich znajdują się właśnie orzechy włoskie.

Co siedzi w orzechach włoskich?

Już ¼ szklanki orzechów włoskich dziennie w stu procentach pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Ponadto orzechy włoskie zabierają cenne składniki, takie jak miedź, biotyna czy molibden.

Poza kwasami nienasyconymi orzechy włoskie zawierają jeszcze jedne składnik, który dba o serce – to aminokwas o nazwie l-arginina. Nazywana jest cząsteczką życia – dba o prawidłową pracę serca i choć należy do aminokwasów endogennych, to z biegiem czasu wytwarzamy jej coraz mniej.

Warto włączyć je do menu z jeszcze jednego powodu. Choć orzechy włoskie to niemal 655 kCal w 100 gramach, badacze wykazali, że umiarkowane ich spożywanie nie powoduje wzrostu masy ciała. To sprawia, że nawet osoby dbające o linię mogą bez wyrzutów sumienia jeść je codziennie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka