Trwa ładowanie...

Lekarz ostrzega przed bananami. Spadek flawonoli aż o 84 proc.

Avatar placeholder
Aleksandra Zaborowska 27.08.2024 20:48
Lekarz przestrzega: ten owoc zniszczy zdrowy koktajl
Lekarz przestrzega: ten owoc zniszczy zdrowy koktajl (Getty Images, TikTok)

Chociaż koktajle owocowe mogą się wydawać jednymi z najzdrowszych przekąsek, w rzeczywistości należy bardzo uważać na to, co do nich dodajemy.

spis treści

1. Lekarz ostrzega: banan zniszczy zdrowy koktajl

Dr Saurabh Sethi, gastroenterolog z Kalifornii, przedstawił w swoich mediach społecznościowych trzy zaskakujące powody, dla których najlepiej wykluczyć banany z przepisów na koktajle i szejki owocowe.

Jak wykazało badanie z 2023, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym "Food and Function", dodanie banana do koktajlu jagodowego zmniejszyło ilość flawonoli aż o 84 proc. Czym są flawonole? To odmiana flawonoidów (należących do grupy polifenoli), które są niezwykle cennymi przeciwutleniaczami o wszechstronnych funkcjach prozdrowotnych. Można do nich zaliczyć m.in. działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Zobacz film: "Przepis na poranna herbatę, która przyśpieszy metabolizm"

Do owoców bogatych w te składniki należą m.in. jagody, borówki, jeżyny, truskawki, poziomki i maliny, ale także jabłka czy owoce cytrusowe. Zawierają je także warzywa liściaste, nierzadko dodawane do koktajli owocowych.

2. Zastrzyk cukru

Zdaniem kalifornijskiego lekarza, banany mogą nie tylko ograniczyć obecność tych cennych składników w posiłku, ale także znacząco zwiększyć zawartość cukrów w koktajlu, co następnie doprowadzi do skoku poziomu glukozy i towarzyszących mu zwykle objawów: senności, mgły mózgowej, pogorszonego snu, niższej koncentracji.

Dietetycy podkreślają, że na wartości odżywcze banana ma duży wpływ jego dojrzałość: im mniej dojrzały, tym mniej cukru zawiera. Warto też wspomnieć, że banan, pomimo sporej ilości cukrów, jest niezwykle bogatym źródłem potasu, błonnika, ale i magnezu, witaminy B6 czy witaminy C.

Na ostrzeżenie lekarza powinni jednak zwrócić uwagę pacjenci z zaburzeniami insulinowymi i glukozowymi (np. cukrzycą czy insulinoopornością), którym odradza się spożywania produktów prowadzących do nagłych wyrzutów glukozy. Do takich owoców zaliczają się, poza bananami, winogrona, ananasy, czereśnie czy gruszki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze