Trwa ładowanie...

Lepiej nie pić napojów słodzonych. Zdaniem naukowców mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka

Avatar placeholder
06.04.2022 18:30
Spożywanie napojów słodzonych a ryzyko zachorowania na raka
Spożywanie napojów słodzonych a ryzyko zachorowania na raka (Getty Images)

Napoje słodzone cieszą się w Polsce wciąż dużą popularnością, jednak często nie idą w parze ze zdrowiem. Okazuje się, że spożywanie tych napojów może zwiększyć nawet o 18 proc. ryzyko zachorowania na raka – donosi czasopismo medyczne British Medical Journal.

spis treści

1. Duża ilość cukru nie jest wskazana

Już od dawna naukowcy podejrzewali, że spożywanie cukru w większych ilościach może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory. Grupa naukowców z Université Sorbonne Paris Cité postanowiła sprawdzić, czy jest to w ogóle możliwe. Przeprowadzili analizę zachorowalności na raka wśród ponad 100 tys. osób dorosłych w ciągu pięciu lat.

W badaniu uwzględniono wszystkie słodzone napoje (w tym drinki, soki owocowe), napoje energetyzujące, a także słodzoną kawę i herbatę. Wzięli też pod uwagę napoje, które są dosładzane słodzikami pozbawionymi kalorii.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Do jakich wniosków doszli naukowcy? Według nich osoby, które spożywały co najmniej 100 ml napojów słodzonych, były o 18 proc. bardziej narażone na nowotwór. Odnotowano, że 2193 uczestników spośród 100 tys. zmagało się z chorobą nowotworową.

Zobacz także: Nietypowy składnik smoothie, który może zapobiec nowotworowi żołądka

2. Napoje słodzone a ryzyko zachorowania na raka

Naukowcy wysunęli też ciekawy wniosek, że nie ma zależności między spożywaniem napojów słodzonych sztucznymi słodzikami a zachorowaniem na raka. Ale regularne picie soków owocowych zwiększa już to ryzyko o 12 proc.

Jak wyjaśniają autorzy badania, uzyskane wyniki jedynie sugerują na możliwy związek między napojami słodzonymi a większą zachorowalnością na raka. Oznacza to, że osoby wypijające więcej takich napojów, mogą częściej chorować na raka w porównaniu z tymi, którzy sięgają po nie sporadycznie. Według naukowców spożywanie słodzonych napojów może być modyfikowalnym czynnikiem ryzyka choroby nowotworowej.

Na razie nie ma jednoznacznych dowodów, że regularne spożywanie napojów słodzonych wywołuje raka. Potrzebne są dalsze badania i obserwacje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze