Lepsze dla wzroku niż luteina? Zaskakujące wyniki najnowszych badań
Winogrona to niebywale zdrowe i smaczne owoce. Naukowcy odkryli kolejny powód, dla którego warto regularnie je spożywać. Okazuje się bowiem, że chronią oczy znacznie lepiej niż popularna luteina.
1. Winogrona na wzrok
Z badań opublikowanych w czasopiśmie "Free Radical Biology and Medicine" wynika, że winogrona mają zdolność do spowalniania, a nawet zapobiegania utracie wzroku wywołanej przez zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
AMD jest postępującą chorobą, w której dochodzi do uszkodzenia plamki żółtej, czyli centralnej części siatkówki. Ta część oka jest odpowiedzialna za wyraźne widzenie, a jej funkcje z wiekiem ulegają pogorszeniu.
Zwyrodnienie plamki żółtej jest najczęściej występującą przyczyną utraty wzroku u starszych osób. Jedną z przyczyn choroby jest stres oksydacyjny, czyli wpływ wolnych rodników na siatkówkę oka.
2. Korzystniejsze niż luteina
Zespół naukowców z Fordham University w Nowym Jorku odkrył jednak, że regularne spożywanie winogron korzystnie wpływa na wzrok i spowalnia szkodliwe działanie wolnych rodników.
Choć badania przeprowadzono na myszach, wyniki jasno pokazały, że obecność winogron w diecie chroni przed uszkodzeniami siatkówki związanymi z wiekiem. To znacznie obniżyło ryzyko utraty wzroku.
- Ochronne działanie winogron w badaniu było niezwykłe i przynosiło korzyści dla wzroku w starszym wieku, nawet gdy winogrona były konsumowane wyłącznie w młodości - powiedziała główna autorka dr Silvia Finnemann.
Dieta obfita w luteinę również korzystnie wpłynęła na wzrok, jednak efekty nie były aż tak spektakularne, jak w przypadku winogron. Zawartość przeciwutleniaczy ma niewątpliwie zbawienny wpływ na zdrowie siatkówki oka.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl