Zapobiega zawałom, lepsze źródło białka niż mięso. "Unikatowy strączek"
To warzywo budzi tyle samo zachwytów, co kontrowersji. Lekarka wyjaśnia, dlaczego warto włączyć je do diety. - Jest unikatowym strączkiem - zachwala specjalistka onkologii oraz edukatorka.
1. Ważne źródło białka w diecie
Soja to dla wielu osób produkt kontrowersyjny, ale jak wskazują eksperci z Harvardu, ostatnie doniesienia naukowe wykazały, że soja ma korzystny lub neutralny wpływ na różne zdrowotne dolegliwości.
To warzywo strączkowe to przede wszystkim cenne źródło białka, które bezpiecznie można spożywać kilka razy w tygodniu.
Jego włączenie do diety przynosi wiele zdrowotnych korzyści, zwłaszcza gdy staje się zamiennikiem czerwonego lub przetworzonego mięsa. Soja jest również źródłem izoflawonów, a także witamin z grupy B, potasu, magnezu oraz błonnika.
2. Lekarka, wyjaśnia dlaczego warto jeść soję
"Soja jest unikatowym strączkiem. Białko sojowe jest pełnowartościowe, tzn. zawiera pełen zestaw aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie może wytworzyć sam, tylko musimy dostarczyć je sobie z dietą - wskazuje na portalu X lek. Magdalena Jutrzenka, specjalistka onkologii i hematologii dziecięcej, aktywistka oraz edukatorka.
Veganuary 🌱 pic.twitter.com/YMBIs6IeHt
— Magdalena Jutrzenka (@MJutrzenka) January 8, 2024
Lekarka wskazuje, że ze względu na to, że soja jest dobrym źródłem wielu ważnych składników odżywczych, jej włączenie do codziennego jadłospisu, może poprawić nasze zdrowie oraz ogólne samopoczucie.
Produkty sojowe są ogólnie dobre dla zdrowia układu krążenia, ponieważ m.in. dostarczają organizmowi wielonienasycone kwasy tłuszczowe przy niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, ekspertka zwraca uwagę na najnowsze odkrycie naukowe w tym aspekcie.
"Jak stwierdzono w "Health Professionals Follow-up Study", dużym długoterminowym badaniu epidemiologicznym obejmującym ponad 43 tys. mężczyzn, zastąpienie czerwonego mięsa białkami roślinnymi, w tym pokarmami sojowymi, fasolą i orzechami, wiązało się z 14 proc. niższym ryzykiem chorób serca" - zaznacza dr Jutrzenka.
Przytacza także inne, jeszcze większe badanie przeprowadzone w Chinach i opublikowane w "European Journal of Nutrition", w którym udział wzięło ponad 500 tys. dorosłych. Naukowcy wykazali w nim, że badane osoby, które jadły soję co najmniej cztery razy w tygodniu w porównaniu z osobami, które nigdy po nią nie sięgały, miały o 25 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu zawału serca.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl