Lepszego momentu nie będzie. Jedz właśnie teraz, a nerki ci podziękują

Maj to czas, kiedy lokalne rynki wybuchają feerią barw – mamy coraz więcej warzyw i owoców, a na niektóre z nich można skusić się właśnie teraz. Szczególnie warto pospieszyć się z zakupem rabarbaru. Jest jeden powód.

Maj to najlepszy czas na jedzenie rabarbaruMaj to najlepszy czas na jedzenie rabarbaru
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Jakie warzywa i owoce warto jeść w maju?

Właścicielka serwisu Czytamy Etykiety, Agnieszka Pocztarska opublikowała w mediach społecznościowych post związany z warzywami, które najlepiej smakują właśnie teraz, w maju.

Przy okazji apeluje, by wybierać warzywa i owoce sezonowe, ponieważ mają teraz najniższą cenę, najlepszy smak, a przy tym obfitują w składniki odżywcze i witaminy.

"Maj to zdecydowanie świetny czas na komponowanie odżywczych, wiosennych kanapek! Macie do dyspozycji sałatę, rzodkiewkę, szczypiorek, kalarepę - same pyszności pełne witamin" – pisze w poście na Instagramie.

Dlaczego warto jeść rabarbar?

Inne warzywa, które warto teraz jeść, to:

  • botwina,
  • szczaw,
  • młoda kapusta,
  • natka pietruszki,
  • rabarbar.

Rabarbar. Teraz jest najlepszy czas na jedzenie

Pocztarska zwraca uwagę także na pewną ciekawostkę – choć sezon na rabarbar będzie trwał do połowy czerwca, to warto sięgać po niego właśnie teraz.

Największe ilości szczawianów kumulują się w liściach rabarbaru
Największe ilości szczawianów kumulują się w liściach rabarbaru © Pixabay

"Najkorzystniej jest jeść rabarbar właśnie w maju. Ma on wtedy mniejsze ilości szczawianów, które negatywnie wpływają na nerki. Im później, tym więcej niekorzystnych związków, dlatego warto jeść go właśnie w tym miesiącu" - przekonuje w poście Pocztarska.

Szczawiany to substancje uznawane za antyodżywcze, które mogą się kryć także w szpinaku, rabarbarze, boćwinie, a nawet długo parzonej herbacie czy kawie. Ograniczają wchłanianie w jelitach składników odżywczych jak wapń, zwiększają ryzyko tworzenia kamieni nerkowych.

Z drugiej strony rabarbar to cenne źródło witaminy K, A i witaminy C. Co więcej, swój czerwony kolor zawdzięcza obecności bardzo cennych związków, antocyjanów. Rozsądne ilości majowego rabarbaru mogą zatem przysłużyć się zdrowiu.

Rabarbar warto umieścić w swojej diecie, ponieważ:

  • dzięki obecności błonnika wspiera trawienie, obniża poziom "złego" cholesterolu i trójglicerydów,
  • pomaga w usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii z organizmu,
  • antocyjany chronią przed stresem oksydacyjnym, zwalczając wolne rodniki,
  • antocyjany mają również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne,
  • zawiera rapontygeninę, która wykazuje właściwości antynowotworowe.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka