Lepszy wybór. Ma mniej cholesterolu i kalorii
Zarówno czerwone, jak i białe mięso - dostarcza niezbędnych organizmowi wartości odżywczych w postaci białka i żelaza. Jednak to czerwone mięso jest bogatsze w tłuszcz, co sprawia, że jego nadmiar może prowadzić do poważnych chorób układu krwionośnego. Jakie rodzaje mięsa będą zatem najzdrowsze?
W tym artykule:
Które mięso jest zdrowsze?
Białe mięso ma zwykle niższą zawartość tłuszczu niż mięso czerwone, co czyni je korzystniejszym dla zdrowia. Natomiast mięso czerwone zwykle zawiera więcej białka i żelaza, które jest niezbędne dla produkcji hemoglobiny transportującej tlen w ciele. Czerwone mięso jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, który jest łatwo przyswajalne przez organizm, dlatego odpowiedź, które z nich wybrać, może nie być taka oczywista.
Do mięs białych, a zatem tych z mniejszą zawartością tłuszczu, zalicza się:
- mięso kurczaka,
- indyka,
- królika,
- cielęcinę.
Białe mięso jest szczególnie polecane osobom z problemami układu krążenia – zawiera mniej cholesterolu, jest więc znacznie zdrowsze.
Do mięs czerwonych, które są zazwyczaj najbardziej kaloryczne, ale jednocześnie bogate nie tylko w żelazo, ale i cynk, magnez i potas, zalicza się:
- wieprzowinę,
- wołowinę,
- baraninę,
- dziczyznę,
- koninę,
- kaczki
- gęsi.
Które zatem wybrać? Mięso białe z uwagi na to, że jest mniej kaloryczne, jest zdrowszym wyborem, szczególnie dla dzieci, osób otyłych i tych z problemami sercowymi. Mięso białe zawiera mniej żelaza i białka niż mięso czerwone, co oznacza, że może nie być tak sycące.
Mięso czerwone powinno być natomiast spożywane umiarkowanie, ponieważ ma tendencję do podwyższania poziomu cholesterolu. Z drugiej strony jest bardziej pożywne ze względu na wyższą zawartość białka i żelaza. Dlatego zaleca się spożywanie mięsa czerwonego raz na jakiś czas, na przykład kilka razy w ciągu miesiąca, aby uniknąć zbytniego spożycia tłuszczu.
Ostatecznie, wybór między mięsem białym a czerwonym zależy od indywidualnych preferencji smakowych i potrzeb żywieniowych. W obu przypadkach ważne jest, aby spożywać mięso z umiarem i wraz z innymi zdrowymi źródłami pokarmów. Tylko urozmaicona i pełnowartościowa dieta zapewni organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych.
Jakie są alternatywy dla mięsa?
Istnieją liczne produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, które zawierają wartościowe białko oraz żelazo i mogą z powodzeniem zastępować wymienione wyżej rodzaje mięs.
Dla tych, którzy chcą zrezygnować z mięsa ssaków lub ptaków, dobrym wyborem są ryby morskie, ponieważ ich białe mięso jest najmniej tłuste spośród produktów zwierzęcych, a ponadto bogate w wartościowe kwasy tłuszczowe.
Alternatywą dla mięsa są również rośliny, takie jak warzywa i rośliny strączkowe, które są bogate w białko i inne cenne składniki odżywcze. Warto więc sięgać po groch, fasolę, ryż, soję, soczewicę oraz warzywa, takie jak dynia, ziemniaki i brokuły. Oprócz białka i żelaza te zawierają w sobie magnez, wapń i potas
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.