Leśny kurczak. To prawdziwy okaz, którego wypatrują tylko najlepsi grzybiarze

Rozpoczyna się prawdziwe grzybobranie. W lasach warto więc wypatrywać żółciaka siarkowego. Nazywany jest też grzybem kurczakiem i kurczakiem z lasu. Warto jednak mieć na uwadze, że jadalny jest tylko pod pewnymi warunkami.

Podczas grzybobrania wypatruj kurczaka z lasu. To świetna alternatywa dla mięsaPodczas grzybobrania wypatruj kurczaka z lasu. To świetna alternatywa dla mięsa
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kurczak z lasu

Żółciak siarkowy już z daleka rzuca się w oczy ze względu na swoją barwą. Znany jest pod wieloma nazwami - żagiew Rostafińskiego, huba żółta, kurczak z lasu, leśny kurczak, huba siarkowa oraz żółty kurczak. Należy go szukać na pniach drzew, zwykle liściastych, można na niego natrafić nawet w parkach.

Porównanie do kurczaka nie wzięło się znikąd. Odpowiednio przygotowany grzyb w smaku i teksturze do złudzenia przypomina mięso z kurczaka. Co ciekawe, doskonale nadaje się do przygotowania np. wegetariańskich nuggetsów.

Warto pamiętać, że surowy żółciak siarkowy jest trujący. By móc go bezpiecznie spożywać, młode owocniki muszą być poddane obróbce termicznej. Starsze po prostu nie smakują dobrze, więc lepiej ich unikać.

Jeden grzyb na wiele sposobów

Smak żółciaka siarkowego znacznie różni się smakiem od innych grzybów, dlatego zdecydowanie warto go spróbować. Grzyb jest niezwykle sycący, a do tego niskokaloryczny.

Przed przygotowaniem żółciaka należy go obgotować. Najpierw oczywiście należy usunąć resztki kory. Po pokrojeniu w plastry, grzybom wystarczy 10-15 minut, przyrządzając go w całości, czas gotowania należy nieco zwiększyć.

Po tych zabiegach możemy przejść do właściwego przygotowania kurczaka z lasu. W tej kwestii panuje totalna dowolność. Grzyb świetnie sprawdzi się w zupach, jako alternatywa mięsa, można go nawet wykorzystać do przygotowania pasztetu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka