Lidl kontra Biedronka: który majonez jest lepszy?
Do jajek, sałatek i wędlin. Majonez to jeden z najpopularniejszych produktów wielkanocnych. Jak wybrać ten najlepszy? Porównujemy składy produktów z Lidla i Biedronki. Sprawdziliśmy, jakich składników nie powinny zawierać.
Jeśli jeszcze nie kupiłeś majonezu na wielkanocny stół - wstrzymaj się i przeczytaj, co o tych dostępnych w dyskontach sądzi dietetyk.
Przeczytaj także: Objawy, które świadczą o tym, że jesz za dużo owoców
Majonez z Lidla
Majonez z Lidla zawiera aż 79 proc. oleju rzepakowego. Dalej w składzie znajdziemy żółtko jaja kurzego (6 proc.), ocet, cukier, przyprawy i inne składniki. W składzie jest 9 substancji.
- To całkiem nieźle. Widziałam kiedyś majonez, który zrobiony był z 22 składników - mówi WP abcZdrowie dr Katarzyna Kowalcze, dietetyk.
- Na plus przemawia też to, że użyto oleju rzepakowego. Posiada on odpowiednią dla polskiej diety kompozycję kwasów omega-3 - wyjaśnia ekspertka.
Przeczytaj także: Osoby, które lubią tę potrawę nie mają problemów finansowych
Skład majonezu z Lidla
Wśród przypraw obecnych w składzie majonezu z Lidla znajduje się gorczyca. To element charakterystyczny dla tego produktu. Nadaje smaku i aromatu.
Na czwartym miejscu widnieje natomiast cukier. To dość wysoka pozycja.
- W dietetyce kierujemy się taką zasadą: jeśli jakiś produkt na jednym z trzech pierwszych miejsc posiada cukier – nie bierzemy go z półki– mówi dr Katarzyna Kowalcze. - Ten majonez cukier ma na miejscu czwartym. Zastanawiałabym się, czy go kupić – dodaje.
Majonez z Lidla zawiera stabilizator E385. Gdy rozszyfrujemy ten skrót, okaże się, że chodzi o sól wapniowo-disodową (disodium EDTA). Składnik jest dopuszczony do stosowania w żywności. Można spożywać 2,5 mg tej substancji na kilogram masy ciała.
Przeczytaj także: Tak rozpoznasz białą kiełbasę dobrej jakości. Prosty sposób
Majonez z Biedronki
Majonez z Biedronki ma mniejszą procentową zawartość oleju rzepakowego. Oprócz tego, do produktu dodano wodę. Z jednej strony może to zmniejszać kaloryczność, z drugiej jednak rozrzedza konsystencję. Trzecie miejsce w składzie do żółtka jaj, czwarte – cukier.
To, co odróżnia majonez z tego sklepu, to zawartość musztardy w proszku.
- Wszelkie dodatki "w proszku'" nie są wskazane. Zwiększają one zawartość cukru w produkcie, a dodatkowo często zawierają substancje konserwujące – mówi dr Katarzyna Kowalcze.
Skład majonezu z Biedronki
Na korzyść na pewno działa wysoka zawartość oleju rzepakowego i jaj. W przeciętnej jakości majonezach udział jaj w produkcie wynosi zazwyczaj ok. 3-4 proc. Oprócz tego, producenci zdecydowali się dodać ekstrakty z marchwi i dyni. Mają one za zadanie nadać koloru. Ekspertka wyjaśnia też kwestię zawartości soli wapniowo-disodowej, której nazwa trochę przeraża.
- Ma ona działanie antyutleniające, zapobiega utracie koloru produktu, stabilizuje barwę, jaką w tym przypadku nadały karoteny, czyli ekstrakty z dyni i marchwi – informuje dr Kowalcze. Podkreśla jednocześnie, że na składnik ten należy uważać. W zbyt dużych dawkach może skutkować dolegliwościami jelitowymi. Objawem przedawkowania może być też krwiomocz.
- Aby jednak do niego doszło, trzeba by zjeść ogromne ilości E385 – podkreśla dietetyczka.
Przeczytaj także: Tłuszcz idealny? Wzmacnia serce, obniża cholesterol
Skład dobrego majonezu
100 g majonezu z Lidla to: 2911 kJ/707kcal. Produkt zawiera 76 g tłuszczu, 5,7 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 3,3 g cukru, 1,1 g białka oraz 0,89 g soli. W promocji kupisz go za 2,22 zł za 400 g.
W 100 majonezu z Biedronki znajdziemy natomiast 2890 kJ/702 kcal. Oprócz tego: 76 g tłuszczów, w tym 5,7 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 3,7 g cukru oraz 0,75 g soli. W promocji dostępny jest za 2,19 zł za 400 g.
Składy tych produktów są do siebie bardzo zbliżone. Ze względu na obecność w produkcie z Biedronki musztardy w proszku, my wybieramy majonez z Lidla.
Przeczytaj także: Polskie, tanie i smaczne. Jedz codziennie, a cholesterol i cukier spadną