Ligawa wołowa - kalorie, wpływ na zdrowie, przepisy

Ligawa to mięso wołowe z części krzyżowej kręgosłupa. Jest chude, ma czerwony kolor i świetnie nadaje się do steków, zrazów, pieczeni czy rolad. Ligawa jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz żelaza. Czym charakteryzuje się ligawa?

Ligawa wołowa to chude mięso z krzyżowej części kręgosłupa.Ligawa wołowa to chude mięso z krzyżowej części kręgosłupa.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest ligawa?

Ligawa to mięso wołowe, pochodzące z udźca, czyli mięśnia w części krzyżowej kręgosłupa. Jest traktowane jako odpowiednik schabu wieprzowego i bywa nazywane fałszywą polędwicą lub białą pieczenią.

Ligawa to chudy mięsień z długimi włóknami i cienką błoną dookoła. Ma intensywny czerwony kolor, nadaje się do smażenia, duszenia i pieczenia.

Dużą popularnością cieszą się rolady z ligawy, carpaccio, kotlety, zrazy, wędliny suszone oraz wędzone. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie steków wołowych.

Kilogram ligawy wołowej kosztuje około 45-65 złotych. Ceny u rzeźników są zazwyczaj sporo wyższe niż w lokalnych supermarketach.

Ligawa wołowa a zdrowie

100 gramów ligawy zawiera:

  • wartość energetyczna - 110 kcal,
  • białko - 22 g,
  • tłuszcz - 2,3 g,
  • węglowodany - 0 g,
  • błonnik - 0 g.

Wołowina to jedno z najbardziej wartościowych mięs. Ma stosunkowo niską zawartość tłuszczu, ale duże ilości pełnowartościowego białka, przyswajalnego w co najmniej 70 procentach.

Ligawa dodatkowo zawiera wiele składników mineralnych, z przewagą żelaza, fosforu, cynku i selenu. Ponadto spełnia zapotrzebowanie na witaminę B12, która nie występuje w produktach pochodzenia roślinnego.

Dostarcza organizmowi również witaminy B2, B3, B5 oraz B6, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i zdrowie psychiczne.

Steki z ligawy

Składniki:

  • 5 plastrów ligawy wołowej,
  • 5 łyżeczek masła,
  • 1,5 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny przed smażeniem. Następnie każdy plaster smarujemy odrobiną oliwy i posypujemy pieprzem z obu stron.

Intensywnie rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło i smażymy steki po 3 minuty z każdej strony. Nie zaleca się przedłużania czasu smażenia, ze względu na to, że mięso wołowe może stać się suche i twarde.

Usmażone plastry zdejmujemy z patelni na deskę i solimy dopiero po upływie kilku minut. Podajemy z ulubioną sałatką, gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

Pieczona ligawa

Składniki:

  • 1 kg ligawy wołowej,
  • 6 średnich cebul,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki lubczyku,
  • 150 ml octu balsamicznego,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy pieprzem, majerankiem oraz lubczykiem. Następnie polewamy oliwą i octem balsamicznym. Całość odstawiamy na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej, w połowie czasu ligawę przewracamy na drugą stronę.

Na rozgrzaną patelnię wylewamy odrobinę oleju i obsmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry. Ligawę nacieramy solą, przekładamy do rękawa do pieczenia, posypujemy warzywami, polewamy resztę marynaty i wkładamy do naczynia żaroodpornego.

Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę, następnie rozcinamy rękaw i przedłużamy czas obróbki o 15 minut, by mięso lekko się zarumieniło.

Mięso po kilku minutach kroimy w grube plastry, podajemy z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Mięso jest lekko zaróżowione w środku i niezwykle soczyste, dodatkowo ma intensywny aromat ziół.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka