Antrykot - przepis na stek, właściwości, kalorie i wartości odżywcze

Antrykot to mięso wołowe lub cielęce, pozyskiwane z miejsca między kręgosłupem a żebrami. Antrykot ma marmurkowatą strukturę ze względu na cienkie przerosty tłuszczu, dzięki czemu mięso to jest niezwykle delikatne i soczyste. Świetnie smakuje po usmażeniu na odrobinie masła, upieczeniu czy uduszeniu w ciemnym sosie. Jakie wartości odżywcze ma antrykot?

Antrykot to mięso z tuszy wołowej lub cielęcej.Antrykot to mięso z tuszy wołowej lub cielęcej.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest antrykot?

Antrykot to mięso z tuszy wołowej lub cielęcej, zawierające część najdłuższego mięśnia grzbietu oraz fragmenty mięśni międzyżebrowych. Antrykot charakteryzują przerosty tłuszczu śródmięśniowego (tzw. marmurek), dzięki czemu mięso jest wyjątkowo smaczne i soczyste.

Produkt ten pozyskiwany jest z miejsca, pomiędzy kręgosłupem a żebrami. Uznaje się je za jedno z najlepszych jakościowo mięs, które nadaje się do przyrządzania steków, pieczeni i gulaszy. Antrykot jest dostępny w wielu sklepach mięsnych, dobra gatunkowo wołowina zachwyca smakiem nawet bez przypraw.

Właściwości antrykotu

Antrykot to czerwone mięso, które zawiera stosunkowo niewielką ilość tłuszczu, ale o niekorzystnej przewadze tłuszczów nasyconych (44%) w stosunku do wartościowych kwasów wielonienasyconych (10%).

Surowy antrykot wołowy bez kości - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna133 kcal113 kcal
Białko22,7 g19,26 g
Węglowodany0,04 g0,03 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz4,66 g3,96 g
Tłuszcze nasycone1,68 g1,43 g
Tłuszcze jednonienasycone2,16 g1,84 g
Tłuszcze wielonienasycone0,19 g0,16 g
Cholesterol65,0 mg55,3 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów4,00 µg3,40 µg
Witamina B1 - tiamina0,06 mg0,05 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,18 mg0,15 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna5,77 mg4,91 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0 mg0 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,65 mg0,55 mg
Witamina B9 - kwas foliowy4,00 µg3,40 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina2,98 µg2,53 µg
Witamina A6,00 i.u.5,10 i.u.
Witamina A2,00 µg RAE1,70 µg RAE
Retinol2,00 µg1,70 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0,10 µg0,09 µg
Witamina D3,00 i.u.2,55 i.u.
Witamina K1,50 µg1,28 µg
Wapń5,00 mg4,25 mg
Żelazo2,28 mg1,94 mg
Magnez26,0 mg22,1 mg
Fosfor226 mg192 mg
Potas402 mg342 mg
Sód66,0 mg56,1 mg
Cynk5,29 mg4,50 mg
Miedź0,10 mg0,08 mg
Mangan0 mg0 mg
Selen23,9 µg20,3 µg
Woda71,6 g60,8 g

W związku z tym wołowina nie jest zalecana dla osób chorych na nadciśnienie tętnicze i schorzenia układu sercowo-naczyniowego, a także dla pacjentów z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.

Spożycie tego rodzaju mięsa powinny ograniczyć również osoby narażone na rozwój raka jelita grubego oraz borykające się z nadwagą i otyłością.

Według Instytutu Żywności i Żywienia spożycie czerwonego mięsa tygodniowo nie powinno przekraczać 500 gramów. Specjaliści sugerują również zastąpienie smażenia innymi sposobami obróbki, takimi jak gotowanie, duszenie czy pieczenie.

Antrykot w rozsądnych ilościach jest sposobem na dostarczenie organizmowi żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, przede wszystkim witaminy B12, B1 oraz B6.

Kolejną zaletą wołowiny jest również zawartość pełnowartościowego białka, którą charakteryzuje wysoka przyswajalność. Antrykot cieszy się dużą popularnością szczególnie ze względu na niepowtarzalny smak, kruchość i delikatność mięsa. Nie bez znaczenia jest również łatwość i szybkość przygotowania potraw z antrykotem.

Przepis na stek z antrykotu

Składniki:

  • plaster antrykotu o grubości ok. 2 cm,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • łyżka masła klarowanego lub oleju.

Przygotowanie:

Mięso na godzinę przed smażeniem wyjmujemy z lodówki, dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie odcinamy zewnętrzne przerosty tłuszczu, ale nie jest to konieczne. Kolejnym krokiem jest przyprawienie mięsa solą i pieprzem.

Po upływie godziny bardzo mocno rozgrzewamy patelnię, wylewamy na nią tłuszcz i po chwili kładziemy mięso na sam środek naczynia. Antrykot zdejmujemy z patelni po kilku minutach, w zależności od preferowanego poziomu wysmażenia:

  • rare - 2 minuty z każdej strony,
  • medium done - 5-6 minut z każdej strony,
  • well done - ok. 8 minut z każdej strony.

Steki zdejmujemy na deskę do krojenia i przykrywamy folią aluminiową na 5 minut, by mięso odpoczęło i nie stało się suche. Następnie podajemy antrykot w całości lub kroimy w poprzek włókien.

Grillowany stek z antrykotu - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna246 kcal209 kcal
Białko24,7 g21,0 g
Węglowodany1,53 g1,30 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz15,70 g13,35 g
Tłuszcze nasycone5,57 g4,73 g
Tłuszcze jednonienasycone6,83 g5,80 g
Tłuszcze wielonienasycone0,59 g0,50 g
Cholesterol76,0 mg64,6 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów6,00 µg5,10 µg
Witamina B1 - tiamina0,07 mg0,06 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,25 mg0,21 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna3,71 mg3,16 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0 mg0 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,38 mg0,32 mg
Witamina B9 - kwas foliowy6,00 µg5,10 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina3,15 µg2,68 µg
Witamina A6,00 i.u.5,10 i.u.
Witamina A2,00 µg RAE1,70 µg RAE
Retinol2,00 µg1,70 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0,10 µg0,09 µg
Witamina D4,00 i.u.3,40 i.u.
Witamina K1,60 µg1,36 µg
Wapń7,00 mg5,95 mg
Żelazo3,07 mg2,61 mg
Magnez25,0 mg21,3 mg
Fosfor220 mg187 mg
Potas351 mg298 mg
Sód86,0 mg73,1 mg
Cynk9,71 mg8,25 mg
Miedź0,15 mg0,13 mg
Mangan0 mg0 mg
Selen32,0 µg27,2 µg
Woda57,2 g48,6 g

Antrykot a rostbef

Rostbef to pojedynczy, długi mięsień z zewnętrznej strony kręgosłupa, zlokalizowany w pobliżu bioder zwierzęcia. Antrykot to natomiast kilka powiązanych tłuszczem mięśni pozyskiwanych z karku. W związku z tym antrykot jest bardziej tłustym elementem, szczególnie jeżeli przygotowujemy posiłek z wykorzystaniem jego środka.

Rostbef wołowy może być całkowicie pozbawiony tłuszczu lub posiadać pojedynczą okrywę. Oba rodzaje mięsa są niezwykle smaczne i mają wielu zwolenników, którzy stosują je zamiennie w zależności od konkretnego przepisu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka