Trwa ładowanie...

Likwiduje komórki rakowe. Broń na czerniaka czy raka prostaty

Avatar placeholder
Milena Górecka 28.02.2024 17:25
Składniki odżywcze winogron. Dlaczego warto je jeść?
Składniki odżywcze winogron. Dlaczego warto je jeść? (Getty Images)

Czy znasz sylwestrową tradycję, która nakazuje zjedzenie o północy 12 winogron - po jednym na każde uderzenie zegara? Ten zabieg ma za zadanie przynieść nam zdrowie i szczęście w rozpoczynającym się roku. Tych, którzy o tym zapomnieli, pocieszamy: by zapewnić sobie zdrowie w nadchodzących latach, warto czerpać z dobrodziejstw winogron na co dzień!

spis treści

1. Składniki odżywcze winogron

Winogrona są znane jako "superfood". Te niewielkie owoce są źródłem wielu witamin (A, C, D, E, K, B1, B2, B6) oraz minerałów, w tym miedzi i manganu. Szczególnie warto zwrócić uwagę na to, że zawierają sporo potasu, który jest kluczowy dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.

Co więcej zarówno czerwone, jak i białe winogrona (a także produkowane z nich soki i wino), są bogate w resweratrol – silny przeciwutleniacz i środek przeciwzapalny.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Badania kliniczne potwierdziły, że zawarte w winogronach mogą obniżać poziom cholesterolu, wspierać funkcjonowanie wątroby i zdrowie oczu oraz chronić przed promieniowaniem UV.

Reswanol działa także antyrakowo. Naukowcy z University of Missouri School of Medicine przeprowadzili badanie, z którego wynika, że reswanol likwiduje komórki rakowe - ginęło 44 proc. z nich. Natomiast połączeniu resweratrolu z radioterapią niszczyło 65 proc. komórek nowotworowych. Reswanol sprawdził się przy raku prostaty i skóry (czerniaku).

2. Wpływ winogron na mikrobiom

Dr John Pezzuto, dziekan College of Pharmacy and Health Sciences na Western New England University, podkreśla, że spożywanie winogron wspiera układ sercowo-naczyniowy, mózg, pęcherz, okrężnicę i inne narządy.

Duża część badań dr. Pezzuto skupia się na fitochemikaliach, mikrobiomie i ekspresji genetycznej. Dziekan wskazuje, że winogrona zawierają ponad 1600 substancji fitochemicznych. Jego prace wskazują, że spożywanie winogron zmienia mikrobiom, co prowadzi do zwiększenia odporności organizmu.

3. Uwaga na cukier

Winogrona to świetny dodatek do zbilansowanej diety. Dostarczają kluczowych składników odżywczych i wielotorowo wspierają nasze zdrowie. Warto jednak pamiętać, że zawierają dużo cukru, co jest istotne zwłaszcza dla osób z cukrzycą.

Warto więc łączyć je ze zdrowymi tłuszczami lub białkiem, aby unikać nagłych wzrostów poziomu cukru we krwi. Nie należy również przesadzać z ich ilością - nadmierne spożywanie winogron może prowadzić do problemów trawiennych, np. do biegunki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze