3 z 7Właściwości odżywcze
(123rf.com) Dziki łosoś to znacznie bogatsze źródło składników mineralnych, takich jak wapń i żelazo
Ponieważ dziki łosoś zjada wszystko to, co znajdzie w wodzie, a nie jest karmiony sztucznymi, tłustymi paszami, jego mięso zawiera znacznie mniej kalorii niż łosoś hodowlany. ½ fileta to 281 kcal w porównaniu z 412 kcal w łososiu z hodowli. Dziki sprawdzi się więc lepiej dla osób będących na diecie.
W łososiu hodowlanym znajdziemy dwukrotnie więcej tłuszczu, który jest wynikiem sposobu jego karmienia. Dziki łosoś to znacznie bogatsze źródło składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, potas, sód pochodzący z soli morskiej oraz cynk. Z kolei w hodowlanym znajdziemy więcej witaminy C, która dodawana jest do paszy oraz więcej kwasów omega-6.
- Łosoś dziki przez to, że żywi się innymi rybami ma zawartość kwasów omega-3 wyższą i zawiera mniej dioksyn - mówi dietetyk, Robert Lipert.
Dioksyny to niebezpieczne subtsancje, które dostają się do żywności na skutek działalności człowieka. Dla ludzkiego organizmu są silnie toksyczne.
Oba łososie mają natomiast taki sam poziom cholesterolu, magnezu i protein.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat arsenu w żywności
Zobacz także: Ryzyko zawału wzrasta zimą. Wpływa na to kilka czynników