Łosoś w ziołowej skorupce
Pieczony łosoś to porcja zdrowego, pełnowartościowego białka - budulca naszych mięśni. Ale jeszcze większym atutem tej ryby jest wysoka zawartość rozsławionych kwasów tłuszczowych Omega 3, które chronią serce, układ nerwowy i wspomagają leczenie reumatyzmu. Poza tym, w łososiu znajdziemy bardzo duże ilości witamin B12 i B6, D, a także selenu, fosforu i magnezu.
Składniki
- 4 filety ze świeżego łososia norweskiego ze skórą (po 20 dag),
- pęczek świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek, estragon),
- 2 łyżeczki oliwy,
- 2 łyżki bułki tartej,
- żółtko,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Na marynatę:
- 1/2 szklanki oliwy,
- kilka gałązek tymianku cytrynowego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przyrządzenia
Tymianek posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Łososia umyć, osuszyć, zamarynować w oliwie z czosnkiem oraz tymiankiem cytrynowym, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 2 godz. Zioła zblanszować we wrzątku przez 30 s, po czym zanurzyć w zimnej wodzie. Zmiksować je na gładką masę, osączyć na sitku z nadmiaru wody, wymieszać z bułką tartą i łyżeczką oliwy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Łyżkę oliwy rozprowadzić na tacce aluminiowej, ułożyć na niej łososia skórą do dołu, wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem i zmiksowanymi ziołami. Łososia przykryć od góry drugą tacką aluminiową i piec ok. 10 minut.
Komentarz
Bardzo korzystnie dla zdrowia działają proponowane w przepisie zioła: estragon wspomaga trawienie, zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu a natka pietruszki zawiera witaminę A , która odpowiada za dobry wzrok i młody wygląd cery. Zioła pozwalają ponadto ograniczyć dodatek szkodliwej kuchennej soli. Potrawa ta jest polecana nawet osobom starszym.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 624 kcal |
--- | --- |
Białko | 44 g |
--- | --- |
Tłuszcze | 47 g |
--- | --- |
Cholesterol | 246 mg |
--- | --- |
Węglowodany | 9 g |
--- | --- |
Błonnik | 2,5 g |
--- | --- |
Witamina C | 91,5 mg |
--- | --- |
Witamina A | 621,6 µg |
--- | --- |