Łosoś z grilla ze świeżym rozmarynem
Potrawa niskokaloryczna, zawierająca witaminy z grupy B, witaminę A, D, oraz wapń, jod, fluor, magnez i wiele innych ważnych dla zdrowia składników mineralnych. Znikoma zawartość tłuszczu sprawia że jest polecana nawet podczas odchudzania, a witamina A pomaga utrzymać skórę w doskonałej kondycji.
Składniki (4 porcje)
- 4 filety z łososia (4x 100 g),
- ½ łyżeczki octu z białego wina,
- 2 łyżeczki (10 g) oliwy z oliwek,
- 4 gałązki świeżego rozmarynu,
- świeżo mielony biały pieprz,
- sól do smaku (lepiej mniej, niż więcej).
Sposób przygotowania
Umyte i osuszone filety z łososia posolić, oprószyć pieprzem, skropić octem z białego wina, polać oliwą z oliwek i odstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć rybę z lodówki i ułożyć na grillu, na każdym filecie położyć gałązkę rozmarynu. Grillować około 15 minut, odwrócić filety na drugą stronę i grillować kolejne 15 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 218,64 kcal |
Białka | 19,9 g |
Tłuszcze | 15,59 g |
Cholesterol | 70 mg |
Węglowodany | 0,01 g |
Błonnik | 0 g |
Witamina C | 1 mg |
Witamina A | 41 µg |
Komentarz
Potrawa ze względu na silne działanie przeciwzapalne polecana jest osobom cierpiącym na artretyzm. Ryby dzięki zawartości choliny nazywane są „pożywieniem dla mózgu” – związek ten przyspiesza proces zapamiętywania i uczenia się. Potrawa idealna dla osób młodych, obciążonych dużym wysiłkiem umysłowym.