Lubisz jajka? Lekarka ma dla ciebie ważną wiadomość
Dla wielu osób jajka to świetny wybór na śniadanie. Można je przygotować na wiele sposobów, a do tego są bardzo sycące. Niektórzy jednak starają się je ograniczać ze względu na cholesterol. Jaka jest jednak prawda?
W tym artykule:
Czy jajka podnoszą cholesterol?
Jedni twierdzą, że jajka można śmiało spożywać każdego dnia, a inni są zdania, że powinno się je jeść z umiarem. Kto ma rację? Na to pytanie postanowiła odpowiedzieć prof. Ewa Stachowska, specjalistka od żywienia.
- Pamiętajcie, że cholesterol w naszej krwi to wypadkowa dwóch rzeczy, a mianowicie tego, co zjemy, np. w jajkach, które są bardzo bogate w cholesterol oraz tego, co sami wyprodukujemy w wątrobie, nerkach i innych narządach - zauważa na wstępie.
Debatę o jajkach można by więc było zakończyć stwierdzeniem, że liczy się umiar, zdrowy rozsądek i różnorodność w diecie. Dla wielu osób taka odpowiedź może jednak okazać się niewystarczająca.
Dziwne linie na jajkach. Internauci odkryli, co się za nimi kryje
"Jak masz taką 'urodę' genetyczną, że cholesterol z jaj nie podnosi ci stężenia we krwi - jedz więcej. Ale jak widzisz, że lipidy szybują w górę i tylko w twojej 'bańce informacyjnej' ludzie twierdzą, że to nic takiego - proszę przemyśl sprawę" - apeluje prof. Stachowska w poście na Instagramie.
Nie ilość, a jakość
Regularne spożywanie produktów bogatych w cholesterol może sprawić, że jego stężenie we krwi dramatycznie wzrośnie. Nie jest to jednak zasada, nie bez znaczenia jest także to, co tym produktom towarzyszy na talerzu.
- Najczęściej nasza endogenna produkcja w ogóle nie zwraca uwagi na to, ile tych jajek zjemy. Generalnie jajka są elementem tej najzdrowszej diety, polecanej w prewencji miażdżycy, czyli diety śródziemnomorskiej - dodaje ekspertka.
Osoby, które mają problemy z wysokim stężeniem cholesterolu, powinny z rozwagą spożywać jajka, nie należy z nimi przesadzać. W takim przypadku prof. Stachowska radzi sięgać po 4-7 sztuk tygodniowo.
Jajka są też cennym źródłem wielu składników odżywczych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Wybieraj te dobrej jakości i zachowaj umiar, a na talerzu komponuj je z innymi zdrowymi produktami.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.