Lubisz jajka? Lekarka ma dla ciebie ważną wiadomość

Dla wielu osób jajka to świetny wybór na śniadanie. Można je przygotować na wiele sposobów, a do tego są bardzo sycące. Niektórzy jednak starają się je ograniczać ze względu na cholesterol. Jaka jest jednak prawda?

Czy jajka podnoszą cholesterol? Ekspertka od żywienia jasno stawia sprawęCzy jajka podnoszą cholesterol? Ekspertka od żywienia jasno stawia sprawę
Źródło zdjęć: © Getty Images, Instagram

Czy jajka podnoszą cholesterol?

Jedni twierdzą, że jajka można śmiało spożywać każdego dnia, a inni są zdania, że powinno się je jeść z umiarem. Kto ma rację? Na to pytanie postanowiła odpowiedzieć prof. Ewa Stachowska, specjalistka od żywienia.

- Pamiętajcie, że cholesterol w naszej krwi to wypadkowa dwóch rzeczy, a mianowicie tego, co zjemy, np. w jajkach, które są bardzo bogate w cholesterol oraz tego, co sami wyprodukujemy w wątrobie, nerkach i innych narządach - zauważa na wstępie.

Debatę o jajkach można by więc było zakończyć stwierdzeniem, że liczy się umiar, zdrowy rozsądek i różnorodność w diecie. Dla wielu osób taka odpowiedź może jednak okazać się niewystarczająca.

Dziwne linie na jajkach. Internauci odkryli, co się za nimi kryje

"Jak masz taką 'urodę' genetyczną, że cholesterol z jaj nie podnosi ci stężenia we krwi - jedz więcej. Ale jak widzisz, że lipidy szybują w górę i tylko w twojej 'bańce informacyjnej' ludzie twierdzą, że to nic takiego - proszę przemyśl sprawę" - apeluje prof. Stachowska w poście na Instagramie.

Nie ilość, a jakość

Regularne spożywanie produktów bogatych w cholesterol może sprawić, że jego stężenie we krwi dramatycznie wzrośnie. Nie jest to jednak zasada, nie bez znaczenia jest także to, co tym produktom towarzyszy na talerzu.

- Najczęściej nasza endogenna produkcja w ogóle nie zwraca uwagi na to, ile tych jajek zjemy. Generalnie jajka są elementem tej najzdrowszej diety, polecanej w prewencji miażdżycy, czyli diety śródziemnomorskiej - dodaje ekspertka.

Osoby, które mają problemy z wysokim stężeniem cholesterolu, powinny z rozwagą spożywać jajka, nie należy z nimi przesadzać. W takim przypadku prof. Stachowska radzi sięgać po 4-7 sztuk tygodniowo.

Jajka są też cennym źródłem wielu składników odżywczych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Wybieraj te dobrej jakości i zachowaj umiar, a na talerzu komponuj je z innymi zdrowymi produktami.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka