Trwa ładowanie...

Lubisz ryby? Sprawdź, dlaczego nie wolno ich panierować i smażyć!

Avatar placeholder
Weronika Misiuk 07.10.2017 12:10
Lubisz ryby? Sprawdź, dlaczego nie wolno ich panierować i smażyć!
Lubisz ryby? Sprawdź, dlaczego nie wolno ich panierować i smażyć! (Zdjęcie ryb / Shutterstock)

Panierowanie i smażenie to jeden z najbardziej popularnych sposobów przyrządzania ryb. Większość Polaków nie wyobraża sobie Wigilii bez smażonego karpia, ale według specjalistów panierowanie ryb, a następnie ich smażenie na patelni nie jest korzystne dla naszego zdrowia!

spis treści

1. Zapomnij o panierce!

Od dawna wiadomo, że ryby są źródłem cennych witamin, mikroelementów i łatwo przyswajalnego białka, w związku z tym powinny być wprowadzane do diety jak najczęściej. Coraz więcej osób w trosce o swoje zdrowie wybiera ryby zamiast czerwonego mięsa. Okazuje się jednak, że większość z nas przyrządza je w nieodpowiedni sposób, przez co tracą na swoich walorach odżywczych.

Według doktora Radosława Kowalskiego z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie powinniśmy zrezygnować ze smażenia ryb w panierce, ponieważ powoduje to zmniejszenie ilości bardzo ważnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają m.in. na prawidłową pracę mózgu, polepszając koncentrację. Dodatkowo zapobiegają chorobom serca, dolegliwościom alergicznym i pomagają wzmocnić odporność.

Zobacz film: "Fakty o zdrowiu - Olej z ryb może zapobiegać schizofrenii?"

W związku z tym kwasy tłuszczowe omega-3 powinny być przyjmowane przede wszystkim przez kobiety w ciąży oraz dzieci.

2. Co zamiast panierowania i smażenia?

Powinniśmy zatem zrezygnować ze smażenia ryb na rzecz ich gotowania, grillowania lub pieczenia. Do gotowania znakomicie nadają się ryby chude oraz średnio tłuste. Odpowiednie przyprawy pomogą wzmocnić walory smakowe przygotowanego dania. W przypadku, gdy mamy ochotę na pieczoną rybę, najlepiej sięgnąć po karpia lub pstrąga. Z kolei do grillowania najlepiej nadają się ryby tłuste, np. makrela oraz łosoś.

Właściwy sposób przyrządzania rybnych dań wyjdzie nam z korzyścią dla zdrowia. Starajmy się jednak, aby w naszym jadłospisie znajdowały się różne rodzaje ryb, nie ograniczajmy się tylko do jednego gatunku. Urozmaicona dieta to podstawa dobrej kondycji i znakomitego samopoczucia.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze