Lubisz ser szwajcarski? To świetnie, bo naukowcy właśnie odkryli coś niesamowitego!

Superfoods, czyli superpokarmy to nie tylko rzadko spotykane nasiona i rośliny, które oferują nam niezliczone korzyści zdrowotne. Jak wynika z ostatnich badań, do obszernej listy tych produktów można również zaliczyć... Emmentaler, czyli ser szwajcarski z dziurami, który zdaniem badaczy posiada wiele unikalnych właściwości.

Ser szwajcarskiSer szwajcarski
Źródło zdjęć: © 123rf.com

W czym tkwi jego sekret?

Ser ten zawiera probiotyk, który może sprawić, że będziesz żyć dłużej - twierdzą naukowcy. Bakterie wykorzystywane w trakcie fermentacji Emmentalera okazały się bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Eksperci z Uniwersytetu Korei w Seulu twierdzą, że ser szwajcarski ma zdolność do zmniejszania stanów zapalnych oraz poprawia działanie układu immunologicznego.

Ten typ bakterii, który znajduje się także w innych produktach mleczarskich, takich jak mleko, może również eliminować stany zapalne. Chodzi o "dobre" bakterie, zwane Propionibacterium freudenreichii, które sprawiają, że w serze szwajcarskim tworzą się otwory.

Przeczytaj również:

Ser żółty - fakty, które trzeba znać

Kluczowe wnioski z badania

Udowodniono, że szczególne bakterie kwasu mlekowego, takie jak Weissella koreensis i W. cibaria, wydłużają okres żywotności i "poprawiają biomarkery starzenia". Zespół naukowców stwierdza, że probiotyk ten przedłuża żywotność, poprzez tłumienie reakcji stresowej organizmu i wywołanie działania przeciwzapalnego na układ odpornościowy.

Dlaczego ser szwajcarski ma dziury?

P. freudenreichii odpowiadają za proces fermentacji, w trakcie której tworzy się niepowtarzalny smak Emmentalera, a także za tworzenie się w nim otworów (znanych dziurami). Według magazynu "Culture", intensywność smaku i rozmiar dziur są ze sobą ściśle powiązane. Im większe dziury, tym bardziej wyraźny jest smak sera. Kiedy znajduje się on w kadzi, bakterie wykorzystują kwas mlekowy i uwalniają pęcherzyki powstałe przy użyciu dwutlenku węgla. Te pęcherzyki powietrza zostają uwięzione w skórce sera i stopniowo tworzą w nim otwory. Producenci serów mogą kontrolować wielkość otworów, zmieniając temperaturę w kadzi.

Źródła

  1. dailymail.co.uk
  2. nationalpost.com
  3. torontosun.com
  4. ilewazy.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka