Lubisz ziarna słonecznika? Badacze odkryli w nich toksynę odpowiedzialną za raka wątroby

Stanowią źródło naturalnego i bardzo silnego przeciwutleniacza, czyli witaminy E, dlatego zaleca się włączenie ziaren słonecznika do codziennej diety. Jednak badacze ustalili, że jedna toksyna w tych małych ziarenkach potencjalnie może powodować raka wątroby.

Lubisz ziarna słonecznika? Badacze odkryli w nich toksynę odpowiedzialną za raka wątrobyLubisz ziarna słonecznika? Badacze odkryli w nich toksynę odpowiedzialną za raka wątroby
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Ziarna słonecznika a rak

Naukowcy z Michigan State University w Stanach Zjednoczonych odkryli, że w ziarnach słonecznika może znajdować się aflatoksyna. To rodzaj bardzo silnej toksyny należącej do grupy mykotoksyn, czyli substancji wytwarzanych przez grzyby.

Aflatoksynę produkują zwłaszcza grzyby z rodziny Aspergillus. Mogą namnażać się na orzechach – fistaszkach, pistacjach i migdałach, a także na zbożach w sprzyjających im wilgotnych terenach tropikalnych.

Toksynę znaleźć można niekiedy i w innych produktach spożywczych – w tym w chlebie, suszonych owocach, a nawet w przyprawach i olejach roślinnych. Ma udowodnione wieloma badaniami działanie mutagenne, teratogenne i hepatotoksyczne. To znaczy, że aflatoksyny są szkodliwe dla wątroby – powodują pierwotnego raka tego narządu – i mogą oddziaływać toksycznie na zarodek lub płód. To nie wszystko. Nauka dowiodła ich szkodliwy wpływ na nerki, układ nerwowy i odpornościowy.

Sztuczne barwniki w mięsie i słodyczach mogą powodować raka jelit. Badania naukowców z USA

Co ważne – odporne są na temperaturę.

Wyniki badania opublikowanego w "Plos One" sugerują, że regularne spożywanie toksycznych ziaren słonecznika może powodować raka wątroby. Badanie odbywało się na terenie Tanzanii, a więc w warunkach sprzyjających rozwojowi toksycznego grzyba.

- Potrzebne są dalsze badania w celu określenia wskaźników spożycia produktów z nasion słonecznika u ludzi i zwierząt w celu oceny narażenia i lepszego zrozumienia roli nasion słonecznika w ciastach jako źródła aflatoksyn w diecie – powiedział współautor badań, prof. Gale Strasburg.

W Tanzanii aż 60 proc. badanych próbek ziaren słonecznika było skażonych aflatoksyną.

Czy warto jeść nasiona słonecznika?

Aflatoksyny mogą kryć się  w produktach importowanych z miejsc, w których mykotoksyny mają dobre warunku do rozwoju
Aflatoksyny mogą kryć się w produktach importowanych z miejsc, w których mykotoksyny mają dobre warunku do rozwoju © Getty Images

A co to oznacza dla mieszkańców innych krajów, położonych na terenach należących do tropików? Badacze zaobserwowali, że przewlekła ekspozycja na aflatoksynę powodowała każdego roku około 25-155 tys. zgonów na całym świecie.

W Polsce aflatoksyny oficjalnie zostały uznane za rakotwórcze w 1996 r. Jednak żywność, którą spożywamy, może być nimi skażona. Zgodnie z Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEZ), te toksyczne substancje najczęściej wykrywane są w produktach z importu. Chodzi m.in. o orzechy arachidowe i brazylijskie, pistacje, kukurydzę i ryż oraz produkty z nich wytwarzane (masło orzechowe, mąka, ciastka).

Czy to znaczy, że nasiona słonecznika i orzechy oraz produkty z innych krajów trzeba wyrzucić z naszej diety na dobre? Nie. Jak podaje NCEZ: "Kupując produkty zbożowe, orzechy czy suszone owoce, należy wybierać produkty pochodzące od sprawdzonych i renomowanych producentów żywności, a następnie przechowywać je w odpowiednich warunkach podanych na opakowaniu (unikać wilgotnych i ciepłych miejsc)".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka