Trwa ładowanie...

Ludzie masowo przestają kupować awokado. Mają ważny powód

Avatar placeholder
05.11.2023 14:30
Awokado cieszy się ogromną popularnością na całym świecie
Awokado cieszy się ogromną popularnością na całym świecie (Getty Images)

Awokado zasługuje na miano jednego z najbardziej kalorycznych owoców. Nie jest to jednak powiązane z obecnością niezdrowych tłuszczów, wręcz przeciwnie - jest to wynikiem obfitości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Dlaczego ludzie celowo rezygnują z jego spożycia?

spis treści

1. Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. I bardzo dobrze, bo to owoc o niezwykłych właściwościach, który ma pozytywny wpływ na ludzki organizm. Polecają go zarówno lekarze, jak i dietetycy.

Badania opublikowane w ''Journal of American Heart Association'' wykazały, że spożywanie awokado każdego dnia może pomóc utrzymać w ryzach zły cholesterol. Awokado jest bogate w antyoksydant - glutation, który wspierają wątrobę oraz układ neurologiczny. Jedzone regularnie działa przeciwstarzeniowo i antynowotworowo na nasz organizm. Szczególnie chroni przed rakiem piersi oraz rakiem prostaty.

W tym cennym owocu znajdziemy także polifenole oraz flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne.

Zobacz film: "Pestka awokado. Nie wyrzucaj jej"

2. Kreatywne pomysły na awokado w kuchni

Awokado to owoc, który można spożywać na wiele różnych sposobów. Wybór metody przygotowania zależy od naszych indywidualnych preferencji - czy wolimy pikantne potrawy, czy te o słodkim smaku, czy jesteśmy wielbicielami smaku awokado, czy raczej preferujemy go "ukryć" wśród innych składników.

Do smarowania kanapek zamiast masła. Dojrzałe awokado można po prostu rozgnieść widelcem i rozsmarować na kromce chleba lub bułce. Na tak przygotowane "smarowidło" można nałożyć dowolne składniki - sałatę, wędlinę, ser, rybę, pomidora czy cokolwiek innego - na co mamy ochotę.

W połączeniu z jajkami na twardo. Awokado doskonale komponuje się z jajkami ugotowanymi na twardo. Można je rozgnieść widelcem i wymies

zać z posiekanym jajkiem, odrobiną jogurtu naturalnego, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem. Taka pasta kanapkowa jest nie tylko pożywna, ale także zdrowa i smaczna.

Farsz do jajek. Wystarczy ugotować jajka, przekroić je na pół i wyjąć żółtka. Żółtka łączymy z miąższem awokado, ketchupem, majonezem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę wkładamy do środka białek. Taka przekąska to idealny pomysł na rodzinne przyjęcie.

Dodatek do purée z ziemniaków. Awokado można pokroić na kawałki, rozgnieść i wymieszać z ugotowanymi ziemniakami. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną oliwy i sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.

Dodatek sałatki owocowej. Awokado świetnie smakuje zarówno w wytrawnych, jak i słodkich potrawach. Dlatego można go połączyć z innymi owocami i przygotować z niego pyszną sałatkę. Awokado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę gruszki, brzoskwinie, kiwi oraz pokrojonego w półplasterki banana. Całość można wymieszać z jogurtem naturalnym.

Przystawka. Awokado posiada dużą pestkę, którą można wyjąć po przekrojeniu owocu. W jej miejsce można umieścić dowolny farsz, np. z wędzonego łososia, szynki, sera. Można również faszerować łupinki z awokado, które łatwo oddzielają się od dojrzałego owocu, a następnie nadziać je mieszanką miąższu awokado, pomidorów i kaparów.

Do makaronu. Awokado świetnie smakuje podane razem z makaronem typu spaghetti. Wystarczy połączyć je z pomidorami i papryczkami chili, aby uzyskać ciekawy smak i aromat.

Awokado jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
Awokado jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (Getty Images)

3. Ruch avokadon’t

Niestety, uprawa awokado jest otoczona pewnymi kontrowersjami, co prowadzi do powstania ruchu avokadon’t, który sprzeciwia się spożywaniu awokado. Dlaczego?

W sposób szczególny dotyczy to awokado pochodzącego z Meksyku czy Chile, które są największymi producentami tych owoców. Im większy jest popyt, tym większe jest zainteresowanie uprawą.

Dla zaspokojenia zapotrzebowanie milionów ludzi na całym świecie, wycina się kolejne lasy, aby zrobić miejsce dla nowych plantacji awokado. W ten sposób niszczone są siedliska zwierząt, a gleba jest narażona na proces erozji.

Używa się ogromnej ilości pestycydów, które nie przenikają do awokado, ale dostają się do gleby, powietrza i wody, negatywnie wpływając na zdrowie rolników, mieszkańców okolicznych terenów, a także zwierząt i roślin.

4. Awokado - owoc pełen kontrowersji

Co ciekawe, w ostatnich latach uprawa awokado stała się nawet bardziej opłacalna niż produkcja kokainy. W rezultacie wiele meksykańskich plantacji awokado zostało przejętych przez kartele narkotykowe, co doprowadziło do wielu ofiar wśród rolników, którzy nie chcieli się podporządkować. Warunki pracy na takich plantacjach są wręcz niewolnicze.

Ponadto produkcja 1 kg awokado wymaga nawet 600 litrów wody, podczas gdy do wyprodukowania 1 kg jabłek potrzeba tylko 1 litra. Coraz większa liczba plantacji awokado wyczerpuje naturalne zasoby wody, co jest szczególnie widoczne w Chile.

Mimo to, awokado to niezwykle zdrowe owoce, które powinny znaleźć się w naszej diecie. Aby jednak spożywać je z czystym sumieniem, powinniśmy zwracać uwagę na pochodzenie owoców. Jeśli mamy wybór, sięgajmy po awokado pochodzące z Hiszpanii lub Izraela, unikając tych z Chile czy Meksyku. To może być nasz mały wkład w budowę lepszego świata.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze