Masowo przestają jeść popularny owoc. Powód przeraża

Jeszcze niedawno awokado cieszyło się oszałamiającą popularnością. W sieci furorę robiły przepisy z tym superfood w roli głównej, a wiele osób zapewniało o korzyściach zdrowotnych. W ostatnim czasie jednak ludzie zaczęli masowo rezygnować z tego produktu. Skąd taka zmiana?

Popularność awokado dramatycznie spadła. Wynika to z wielu kontrowersji wokół owocuPopularność awokado dramatycznie spadła. Wynika to z wielu kontrowersji wokół owocu
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ruch avokadon’t

Awokado to jeden z owoców o najwyższej kaloryczności. Niemniej jednak, wartość energetyczna wynika głównie z obfitości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które występują w proporcjach doskonałych dla ludzkiego zdrowia. Spożywanie awokado jest dla nas bardzo korzystne i zaleca się je nawet podczas diet odchudzających.

Owoc ten jest niezwykle wartościowy i ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Niemniej jednak uprawa awokado jest tematem dość dyskusyjnym, co skłania do zwiększenia popularności ruchu avokadon’t, sprzeciwiającego się spożywaniu tego owocu.

Czym charakteryzuje się uprawa awokado, że budzi tyle kontrowersji? Głównie mowa o owocach z Meksyku i Chile, które są największymi producentami tych owoców. Im większe zapotrzebowanie, tym większa chęć do uprawy.

Pasta z awokado i łososia. Idealne smarowidło do kanapek

Aby zadowolić potrzeby milionów osób na całym świecie, niszczone są kolejne obszary leśne, na których zamiast drzew powstają plantacje awokado. Proces ten prowadzi do zniszczenia naturalnych siedlisk zwierząt i erozji gleby.

Wykorzystuje się także duże ilości pestycydów, które choć nie przenikają do owoców awokado, to jednak dostają się do gleby, powietrza i wody. Ma to negatywny wpływ na zdrowie rolników i ludzi zamieszkujących te obszary, a także na faunę i florę.

Krwawe sekrety awokado

Zaskakująco, w ostatnich latach hodowla awokado okazała się być nawet bardziej dochodowa niż produkcja kokainy. W rezultacie, wiele meksykańskich plantacji tego owocu zostało przejętych przez kartele narkotykowe, co niestety skutkowało licznymi ofiarami, w tym śmiertelnymi, zwłaszcza wśród rolników, którzy odmówili podporządkowania się. Warunki pracy na takich plantacjach można porównać do niewolniczych.

Również znaczące jest to, że produkcja 1 kg awokado wymaga aż 600 litrów wody, podczas gdy do wytworzenia 1 kg jabłek wystarczy zaledwie 1 litr. W związku z tym rosnąca liczba plantacji awokado powoduje deplecję naturalnych zasobów wody, co jest szczególnie zauważalne w Chile.

Niezależnie od wszystkiego, awokado są niezwykle zdrowymi owocami, które powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Jednakże, aby czuć się z tym dobrze, podczas zakupów zwróćmy uwagę na miejsce, z którego pochodzą te owoce. Gdy mamy możliwość wyboru, wybierajmy awokado z Hiszpanii lub Izraela. Starajmy się omijać te pochodzące z Chile czy Meksyku. Takie małe kroki mogą przyczynić się do poprawy stanu naszej planety.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka