Ludzie masowo przestają kupować awokado. Mają ważny powód

Awokado zasługuje na miano jednego z najbardziej kalorycznych owoców. Nie jest to jednak powiązane z obecnością niezdrowych tłuszczów, wręcz przeciwnie - jest to wynikiem obfitości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Dlaczego ludzie celowo rezygnują z jego spożycia?

Awokado cieszy się ogromną popularnością na całym świecieAwokado cieszy się ogromną popularnością na całym świecie
Źródło zdjęć: © Getty Images

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. I bardzo dobrze, bo to owoc o niezwykłych właściwościach, który ma pozytywny wpływ na ludzki organizm. Polecają go zarówno lekarze, jak i dietetycy.

Badania opublikowane w ''Journal of American Heart Association'' wykazały, że spożywanie awokado każdego dnia może pomóc utrzymać w ryzach zły cholesterol. Awokado jest bogate w antyoksydant - glutation, który wspierają wątrobę oraz układ neurologiczny. Jedzone regularnie działa przeciwstarzeniowo i antynowotworowo na nasz organizm. Szczególnie chroni przed rakiem piersi oraz rakiem prostaty.

W tym cennym owocu znajdziemy także polifenole oraz flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne.

Pestka awokado. Nie wyrzucaj jej

Kreatywne pomysły na awokado w kuchni

Awokado to owoc, który można spożywać na wiele różnych sposobów. Wybór metody przygotowania zależy od naszych indywidualnych preferencji - czy wolimy pikantne potrawy, czy te o słodkim smaku, czy jesteśmy wielbicielami smaku awokado, czy raczej preferujemy go "ukryć" wśród innych składników.

Do smarowania kanapek zamiast masła. Dojrzałe awokado można po prostu rozgnieść widelcem i rozsmarować na kromce chleba lub bułce. Na tak przygotowane "smarowidło" można nałożyć dowolne składniki - sałatę, wędlinę, ser, rybę, pomidora czy cokolwiek innego - na co mamy ochotę.

W połączeniu z jajkami na twardo. Awokado doskonale komponuje się z jajkami ugotowanymi na twardo. Można je rozgnieść widelcem i wymies

zać z posiekanym jajkiem, odrobiną jogurtu naturalnego, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem. Taka pasta kanapkowa jest nie tylko pożywna, ale także zdrowa i smaczna.

Farsz do jajek. Wystarczy ugotować jajka, przekroić je na pół i wyjąć żółtka. Żółtka łączymy z miąższem awokado, ketchupem, majonezem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę wkładamy do środka białek. Taka przekąska to idealny pomysł na rodzinne przyjęcie.

Dodatek do purée z ziemniaków. Awokado można pokroić na kawałki, rozgnieść i wymieszać z ugotowanymi ziemniakami. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną oliwy i sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.

Dodatek sałatki owocowej. Awokado świetnie smakuje zarówno w wytrawnych, jak i słodkich potrawach. Dlatego można go połączyć z innymi owocami i przygotować z niego pyszną sałatkę. Awokado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę gruszki, brzoskwinie, kiwi oraz pokrojonego w półplasterki banana. Całość można wymieszać z jogurtem naturalnym.

Przystawka. Awokado posiada dużą pestkę, którą można wyjąć po przekrojeniu owocu. W jej miejsce można umieścić dowolny farsz, np. z wędzonego łososia, szynki, sera. Można również faszerować łupinki z awokado, które łatwo oddzielają się od dojrzałego owocu, a następnie nadziać je mieszanką miąższu awokado, pomidorów i kaparów.

Do makaronu. Awokado świetnie smakuje podane razem z makaronem typu spaghetti. Wystarczy połączyć je z pomidorami i papryczkami chili, aby uzyskać ciekawy smak i aromat.

Awokado jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
Awokado jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych © Getty Images

Ruch avokadon’t

Niestety, uprawa awokado jest otoczona pewnymi kontrowersjami, co prowadzi do powstania ruchu avokadon’t, który sprzeciwia się spożywaniu awokado. Dlaczego?

W sposób szczególny dotyczy to awokado pochodzącego z Meksyku czy Chile, które są największymi producentami tych owoców. Im większy jest popyt, tym większe jest zainteresowanie uprawą.

Dla zaspokojenia zapotrzebowanie milionów ludzi na całym świecie, wycina się kolejne lasy, aby zrobić miejsce dla nowych plantacji awokado. W ten sposób niszczone są siedliska zwierząt, a gleba jest narażona na proces erozji.

Używa się ogromnej ilości pestycydów, które nie przenikają do awokado, ale dostają się do gleby, powietrza i wody, negatywnie wpływając na zdrowie rolników, mieszkańców okolicznych terenów, a także zwierząt i roślin.

Awokado - owoc pełen kontrowersji

Co ciekawe, w ostatnich latach uprawa awokado stała się nawet bardziej opłacalna niż produkcja kokainy. W rezultacie wiele meksykańskich plantacji awokado zostało przejętych przez kartele narkotykowe, co doprowadziło do wielu ofiar wśród rolników, którzy nie chcieli się podporządkować. Warunki pracy na takich plantacjach są wręcz niewolnicze.

Ponadto produkcja 1 kg awokado wymaga nawet 600 litrów wody, podczas gdy do wyprodukowania 1 kg jabłek potrzeba tylko 1 litra. Coraz większa liczba plantacji awokado wyczerpuje naturalne zasoby wody, co jest szczególnie widoczne w Chile.

Mimo to, awokado to niezwykle zdrowe owoce, które powinny znaleźć się w naszej diecie. Aby jednak spożywać je z czystym sumieniem, powinniśmy zwracać uwagę na pochodzenie owoców. Jeśli mamy wybór, sięgajmy po awokado pochodzące z Hiszpanii lub Izraela, unikając tych z Chile czy Meksyku. To może być nasz mały wkład w budowę lepszego świata.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka