Trwa ładowanie...

Ma 73 lata i ciało bogini. W czym tkwi sekret? Od 32 lat nie je cukru

 Katarzyna Grzęda-Łozicka
15.02.2022 13:59
Ma 73 lata i zachwyca wyglądem. Przekonuje, że to dzięki temu, że odstawiła cukier
Ma 73 lata i zachwyca wyglądem. Przekonuje, że to dzięki temu, że odstawiła cukier (Instagram (Sweetlifeaus))

Australijka Carolyn Hartz często jest pytana o sekret figury i pięknej cery. 73-latka promuje zdrowy styl życia. Deklaruje, że nie przeszła żadnych operacji plastycznych, a młodzieńczy wygląd udaje jej utrzymać dzięki wyeliminowaniu z diety cukru i regularnej aktywności fizycznej.

spis treści

1. Od 32 lat nie je cukru

Carolyn Hartz z perspektywy czasu przyznaje, że na pewnym etapie swojego życia była wręcz uzależniona od słodyczy. Nie przekładało się to na jej wygląd, zawsze była bardzo szczupła. Momentem przełomowym była diagnoza, okazało się, że ma stan przedcukrzycowy. Wtedy miała 40 lat i postanowiła raz na zawsze zmienić nawyki żywieniowe, zanim rozwinie się poważna choroba.

Carolyn Hartz od 32 lat nie je cukru
Carolyn Hartz od 32 lat nie je cukru (Instagram(Sweetlifeaus))

Była modelka postanowiła zupełnie wyeliminować ze swojej diety cukier, żeby jednak było łatwiej częściowo zastąpiła go ksylitolem.

Zobacz film: "Odstawiła cukier na 5 dni. Efekty były natychmiastowe"

- Na początku było to trudne, ponieważ byłam uzależniona od cukru, ale według mnie jest to jeden z najważniejszych powodów, dla których udało mi się zachować zdrowie i sylwetkę – opowiadała w jednym z wywiadów.

2. Ma 73 lata. Ludzie pytają, w czym tkwi sekret jej wyglądu

Carolyn Hartz skończyła 73 lata i wciąż wygląda zjawiskowo. Australijka przyznaje, że wiele osób pyta ją o to, czy stosowała jakieś operacje plastyczne, ale ona podkreśla, że jej sekret to zdrowa dieta i aktywność. Kiedy skończyła 55 lat, postanowiła się podzielić z innymi swoim przepisem na "zdrowe życie" zakładając na Instagramie profil "Sweetlifeus". Publikuje na nim m.in. przepisy na dania bez cukru. Hartz wyjaśnia, że poza cukrem zrezygnowała również z makaronu i ryżu, zamiast tego sięga po pieczywo bezglutenowe i wafle ryżowe. Dodatkowo wprowadziła do swojej diety więcej owoców i warzyw.

Australijka przypomina, żeby uważnie czytać etykiety produktów, po które sięgamy, bo cukier to nie tylko słodycze.

- Wiele cukrów ma zdrowe nazwy, takie jak agawa czy syrop. Nawet nadmiar miodu nie jest dobry. Cukier można znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak jogurty smakowe, batoniki zbożowe, napoje dla sportowców - podkreśla Carolyn Hartz.

73-latka zwraca uwagę również na rolę aktywność fizycznej. Co dość zaskakujące, zdradziła, że ona część sportów zaczęła trenować dopiero po 60. Dziś regularnie ćwiczy jogę, pilates, gra w tenisa oraz jest członkiem stanowej drużyny koszykówki.

3. Jak rozpoznać stan przedcukrzycowy?

Objawy stanu przedcukrzycowego:

  • nadmierna senność;
  • ciągłe zmęczenie;
  • suchość skóry;
  • zwiększony apetyt;
  • nadmierne pragnienie;
  • częste oddawanie moczu;
  • częste infekcje.

Cukrzyca jest nazywana epidemią XXI wieku. Szacuje się, że ok. 90 proc. chorujących na cukrzycę typu 2 cierpi na nadwagę lub otyłość. W Polsce cukrzycę zdiagnozowano u blisko 3 mln osób.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze