Maczanka zupa – przepis, rodzaje i wartości odżywcze

Maczanka zupa to błyskawiczna potrawa z kilku banalnych składników, które każdy ma w kuchennej szafce. Podana zarówno w wersji lekkiej, jak i w postaci gęstego kremu, jest pomysłem na danie w typie coś z niczego. Można w niej maczać grubo pokrojony chleb, naleśniki, placki ziemniaczane czy mięso. Jak zrobić maczankę? Czy jest pożywna?

Maczanka zupa to błyskawiczny przepis na obiad.Maczanka zupa to błyskawiczny przepis na obiad.
Źródło zdjęć: © adobestock

Maczanka zupa - co to takiego?

Maczanka zupa to rodzaj błyskawicznego i taniego dania. Jest prosta w przygotowaniu, a przepis wykorzystuje składniki, które znajdują się w każdej kuchni. W zależności od regionu przepisy na tę zupę różnią się od siebie. To dlatego można ugotować zarówno zupę z chleba, jak i tradycyjną maczankę białoruską.

Maczanka – zupa z chleba

Aby przygotować maczankę – zupę z chleba, potrzebne są takie składniki jak: 6 grubych kromek czerstwego razowego pokrojonego w kostkę, 4 duże ząbki czosnku, 2,5 litra wody, 2 łyżki smalcu domowego ze skwarkami, * sól, pieprz ziołowy, majeranek, dowolna zielenina: natka pietruszki, koperek.

Zagotuj wodę z dodatkiem smalcu, dodaj do niej sól i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Przed podaniem dodaj pokrojony w kostkę chleb. I gotowe.

A wartości odżywcze? Maczanka z chleba jest sycąca i dość ciężka. Czerstwy chleb oraz smalec domowy ze skwarkami sprawiają, że nie jest to zupa dietetyczna czy specjalnie odżywcza.

Chleb zaliczany jest do produktów zbożowych, a te stanowią źródło węglowodanów złożonych w diecie, czyli dostarczają niezbędnej energii. Kaloryczność chleba zależy od jego rodzaju, a także obecności lub braku dodatków.

Wypieki z mąki graham lub razowej (pełnoziarnistej) dostarczają więcej sycącego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza, cynku i miedź niż chleby pszenne z oczyszczonej mąki pszennej.

Kromka chleba kromce nie równa:

  • chleb zwykły, baltonowski: 240 kcal, 47 g węglowodanów, 7,8 g białka, 1,9 g tłuszczu i 2,4 g błonnika, 1,4 g soli,
  • chleb graham: 245 kcal, 32 g węglowodanów, 7,8 g białka, 8,6 g tłuszczu, 4,7 g błonnika i 1,1 g soli,
  • żytni chleb razowy: 220 kcal, 43 g węglowodanów, 4,6 g białka, 1,2 g tłuszczu, 5,2 g błonnika i 1,4 g soli,

Białoruska maczanka

Znana jest również inna wersja maczanki. To zupa jedzona bez łyżki. Białoruska maczanka to prosty i szybki gęsty krem, w którym można maczać pokrojony chleb, mięso, placki ziemniaczane czy wytrawne naleśniki.

Jak zrobić białoruską maczankę?

  • 500 ml mleka,
  • 8 łyżek mąki,
  • cebula,
  • olej,
  • sól.

Zagotuj mleko, odlewając pół szklanki płynu. Wsyp do niego mąkę i sól. Wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlej wymieszane mleko z mąką i solą. Gotuj zupę mieszając ją intensywnie do momentu, aż zgęstnieje.

Pokrój cebulę, usmaż na patelni i dodaj do maczanki. Czasem do mleka dodaje się jeszcze rozmącone jajko. Gęstą masę wylej na talerze. Jeśli chodzi o wartości odżywcze maczanki białoruskiej, ona także nie dostarcza zbyt wielu witamin i minerałów.

Te pochodzą z mleka i cebuli. Ponadto zupa jest kaloryczna, co wynika z dużej ilości mąki pszennej. Można ją potraktować jako ciekawostkę kulinarną. Nie warto jednak sięgać po nią zbyt często.

Maczanka krakowska

W kontekście maczanki pojawia się jeszcze inna potrawa. Ale maczanka krakowska, o której mowa, to zupełnie inna bajka. Nie jest to biedna zupa, a rodzaj pożywnego, treściwego dania street food o długiej historii.

Aby przygotować maczankę krakowską, czyli danie a la burger, potrzebne są takie składniki jak:

  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • 4 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 0,5 litra bulionu,
  • bułki kajzerki,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek.

Mięso natrzyj przyprawami i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. W brytfance rozgrzej tłuszcz i obsmaż na nim mięso, podlej niewielką ilość wody, przykryj. Wstaw do piekarnika i piecz mięso około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

W połowie czasu pieczenia dodaj pokrojoną w plasterki cebulę. Można też mięso przełożyć do garnka, zalać rosołem oraz śmietanką i gotować przez godzinę na średnim ogniu.

Na patelni, na której smażyło się mięso, wystarczy podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę z łyżką miodu. Po upieczeniu bądź duszeniu wyjmij mięso, a powstały sos zagęść mąką i zagotuj.

Mięso pokrój w plastry i kładź na przekrojone bułki, polewaj sosem z pieczenia. Podawaj z dodatkiem zieleniny: sałaty czy ogórków kiszonych. Nie bez powodu maczankę krakowską nazywa się prababką hamburgera.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka