Mają najmniej cholesterolu. Te mięsa bez obaw wrzucaj na grilla
Grillowanie to nieodłączny element polskiej majówki. Ten sposób biesiadowania cieszy się dużą popularnością, choć niestety często wiąże się z wyborem ciężkostrawnych, tłustych mięs. Warto zatem rozważyć bardziej przyjazną dla zdrowia opcję. Mięsa białe oraz ryby to produkty, które nie tylko są pełne smaku, ale też posiadają mniej cholesterolu.
W tym artykule:
Ogranicz cholesterol
Cholesterol to jeden z najgorszych wrogów zdrowego stylu życia. Jeśli jest go za dużo, może dojść do rozwoju miażdżycy. To z kolei pierwszy krok do między innymi udaru mózgu, zawału serca czy niewydolności nerek.
W naszym organizmie cholesterol jest produkowany samoistnie w ilości około 60-80 proc. jego całkowitego poziomu. Pozostała część pochodzi z pożywienia. Dobowe spożycie cholesterolu nie powinno przekroczyć 300 mg, co bywa ignorowane przez osoby lubujące się w tłustych daniach (do których należą niektóre tradycyjne polskie potrawy).
Najczęstszym błędem żywieniowym na tym polu jest nadmierne spożywanie wysokoprzetworzonej żywności i tłustych czerwonych mięs. W trakcie przygotowań do wiosenno-letniego grillowania warto więc dokonać bardziej świadomego wyboru pokarmów.
Produkty, w których znajdziesz tłuszcze trans
Zaleca się, aby w diecie codziennej znalazło się około 150-170 g chudego mięsa białego lub ryb, które charakteryzują się najniższą zawartością cholesterolu. Metoda przyrządzania jest również kluczowa. Najlepsze będzie grillowanie, pieczenie, gotowanie w wodzie lub na parze albo duszenie. W przypadku smażenia, lepszym wyborem będą oleje roślinne (takie jak tradycyjny rzepakowy czy oliwa z oliwek) niż produkty bogate w tłuszcze nasycone takie jak smalec.
Białe mięso i ryby na grilla
Które mięsa są najzdrowsze? Świetną opcją będą piersi z kurczaka lub indyka dostarczające niewielkich ilości cholesterolu.
100 g chudego kurczaka to około 104 mg cholesterolu, w tym zaledwie 3 g tłuszczów nasyconych. Jeszcze korzystniejszy wybór to rezygnacja ze skóry - wtedy 100 g takiej piersi to zaledwie 75 mg cholesterolu, z tego około 0,5 g tłuszczów nasyconych.
Ryby stanowią zdrową alternatywę dla tłustych czerwonych mięs, będąc cennym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które sprzyjają podniesieniu poziomu tzw. dobrego cholesterolu HDL.
Najlepszym wyborem będą:
- tuńczyk (36 mg cholesterolu na 100 g),
- śledź (60 mg cholesterolu na 100 g),
- łosoś (63 mg cholesterolu na 100 g),
- pstrąg (70 mg cholesterolu na 100 g),
- makrela (95 mg cholesterolu na 100 g),
Jeżeli preferujemy czerwone mięso, wybór powinien paść na chudsze części. Najlepsze będą:
- polędwica wieprzowa (80 mg cholesterolu na 100 g),
- stek z polędwicy wołowej (92 mg cholesterolu na 100 g).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.