Mają najmniej cholesterolu. Te mięsa bez obaw wrzucaj na grilla

Grillowanie to nieodłączny element polskiej majówki. Ten sposób biesiadowania cieszy się dużą popularnością, choć niestety często wiąże się z wyborem ciężkostrawnych, tłustych mięs. Warto zatem rozważyć bardziej przyjazną dla zdrowia opcję. Mięsa białe oraz ryby to produkty, które nie tylko są pełne smaku, ale też posiadają mniej cholesterolu.

Masz wysoki cholesterol i ochotę na grilla? Po te mięsa sięgaj spokojnieMasz wysoki cholesterol i ochotę na grilla? Po te mięsa sięgaj spokojnie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Ogranicz cholesterol

Cholesterol to jeden z najgorszych wrogów zdrowego stylu życia. Jeśli jest go za dużo, może dojść do rozwoju miażdżycy. To z kolei pierwszy krok do między innymi udaru mózgu, zawału serca czy niewydolności nerek.

W naszym organizmie cholesterol jest produkowany samoistnie w ilości około 60-80 proc. jego całkowitego poziomu. Pozostała część pochodzi z pożywienia. Dobowe spożycie cholesterolu nie powinno przekroczyć 300 mg, co bywa ignorowane przez osoby lubujące się w tłustych daniach (do których należą niektóre tradycyjne polskie potrawy).

Najczęstszym błędem żywieniowym na tym polu jest nadmierne spożywanie wysokoprzetworzonej żywności i tłustych czerwonych mięs. W trakcie przygotowań do wiosenno-letniego grillowania warto więc dokonać bardziej świadomego wyboru pokarmów.

Produkty, w których znajdziesz tłuszcze trans

Kurczak ma niską zawartość cholesterolu
Kurczak ma niską zawartość cholesterolu © Getty Images

Zaleca się, aby w diecie codziennej znalazło się około 150-170 g chudego mięsa białego lub ryb, które charakteryzują się najniższą zawartością cholesterolu. Metoda przyrządzania jest również kluczowa. Najlepsze będzie grillowanie, pieczenie, gotowanie w wodzie lub na parze albo duszenie. W przypadku smażenia, lepszym wyborem będą oleje roślinne (takie jak tradycyjny rzepakowy czy oliwa z oliwek) niż produkty bogate w tłuszcze nasycone takie jak smalec.

Białe mięso i ryby na grilla

Które mięsa są najzdrowsze? Świetną opcją będą piersi z kurczaka lub indyka dostarczające niewielkich ilości cholesterolu.

100 g chudego kurczaka to około 104 mg cholesterolu, w tym zaledwie 3 g tłuszczów nasyconych. Jeszcze korzystniejszy wybór to rezygnacja ze skóry - wtedy 100 g takiej piersi to zaledwie 75 mg cholesterolu, z tego około 0,5 g tłuszczów nasyconych.

Ryby stanowią zdrową alternatywę dla tłustych czerwonych mięs, będąc cennym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które sprzyjają podniesieniu poziomu tzw. dobrego cholesterolu HDL.

Najlepszym wyborem będą:

  • tuńczyk (36 mg cholesterolu na 100 g),
  • śledź (60 mg cholesterolu na 100 g),
  • łosoś (63 mg cholesterolu na 100 g),
  • pstrąg (70 mg cholesterolu na 100 g),
  • makrela (95 mg cholesterolu na 100 g),

Jeżeli preferujemy czerwone mięso, wybór powinien paść na chudsze części. Najlepsze będą:

  • polędwica wieprzowa (80 mg cholesterolu na 100 g),
  • stek z polędwicy wołowej (92 mg cholesterolu na 100 g).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka