"Majowe złoto". Ulga dla wątroby, paliwo dla mózgu
Miód z mniszka lekarskiego jest uważany za jeden z najzdrowszych produktów pszczelarskich. To prawdziwa bomba witamin i minerałów, która przynosi ulgę między innymi w stanach zapalnych żołądka i wątroby, wspiera układ nerwowy, a także pomaga w infekcjach.
1. "Majowe złoto" to zdrowotny hit
Miód z mniszka lekarskiego ma mnóstwo właściwości leczniczych, dlatego warto go mieć w domowej spiżarni.
"Przede wszystkim ochrania on wątrobę, ponieważ odpowiada za obniżenie w niej poziomu lipidów. Zwiększa również efekt żółciopędny, a to wszystko za sprawą obecności choliny w składzie, która w dodatku sprzyja wspomaganiu prawidłowego funkcjonowania dróg żółciowych" - zwraca uwagę dietetyk Żaneta Michalak na blogu izielnik.pl.
Pomaga też w stanach zapalnych żołądka, wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także łagodzi niestrawność.
Miód z mniszka przyniesie również ulgę w dolegliwościach reumatycznych, a dzięki moczopędnemu działaniu pomoże oczyścić organizm z toksyn.
Ponadto wspiera układ odpornościowy, a w czasie infekcji pomoże uporać się z kaszlem (w przypadku mokrego - rozrzedza wydzielinę i działa wykrztuśnie, z kolei przy suchym - nawilża podrażnioną śluzówkę i hamuje odruch kaszlu).
2. Bomba witamin i minerałów
Za tym wszechstronnym działaniem miodu stoi jego skład. To prawdziwa bomba witamin, a także cennych minerałów.
"Za usprawnianie pracy układu pokarmowego i odpornościowego odpowiada obecność manganu, potasu, żelaza i fosforu. Witaminy z grupy B natomiast wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, podczas gdy witaminy A, C i D łagodzą kaszel, wzmacniają odporność i wspierają funkcjonowanie układu kostnego" - zaznacza dietetyczka na blogu izielnik.pl.
Miód ma też wiele garbników, które działają antybakteryjne i przeciwzapalne. Z kolei zawartość flawonoidów zmniejsza ryzyko zmian nowotworowych i chorób układu krążenia.
Z kolei asparagina wspiera procesy myślowe, a inulina chroni jelita.
Ponadto kwas krzemowy przyspiesza gojenie się ran, a polifenole obniżają stężenie glukozy.
3. Zrób własny miód
Miód z mniszka lekarskiego można kupić w sklepie, ale też zrobić samemu w domu.
Do przygotowania potrzeba ok. 500 koszyczków mlecza (najlepiej zbierać w suchy, słoneczny dzień), litr wody, kilogram cukru i dwie cytryny.
Mlecze zalewamy zimną wodą i gotujemy przez kwadrans. Następnie odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Potem trzeba go przefiltrować i dodać cukier oraz sok z cytryn.
Miksturę doprowadzamy do wrzenia i przez kolejne dwie godziny gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu.
Miód przelewamy do słoików owiniętych ręcznikiem i pozostawiamy na co najmniej trzy godziny. Na koniec ustawiamy słoiki na zakrętkach i pozostawiamy na kolejne trzy godziny.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl