Majówkowe grillowanie. Wzięliśmy pod lupę skład popularnych ketchupów

Zwolennicy ketchupu ucieszą się na wieść, że pomidory to źródło witaminy C oraz cennego dla serca potasu. To jedyne warzywo, które w przetworzonej formie jest jeszcze zdrowsze z uwagi na znacznie większą zawartość likopenu. Jedzmy nawet łyżkami? Niekoniecznie. Dietetyk podpowiada, które ketchupy i dlaczego lepiej sobie darować.

Co można znaleźć w ketchupie? Nie tylko koncentrat z pomidorówCo można znaleźć w ketchupie? Nie tylko koncentrat z pomidorów
Źródło zdjęć: © Pixabay/Arch. prywatne
Karolina Rozmus

Dr n. o zdrowiu Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny i psychodietetyk tłumaczy, że przy zakupie ketchupu warto sprawdzić, jaka ilość pomidorów została wykorzystana do produkcji sosu.

- W tym wypadku 100 g produktu powstało z 233 g pomidorów. Widać, zwłaszcza w porównaniu z innymi ketchupami, że jest nieźle, a producent na pomidorach nie oszczędzał - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie.

100 g produktu to 135 kcal, jednak coś innego zwróciło uwagę ekspertki.

Produkty, których lepiej nie kładź na grilla

Madero. Ketchup łagodny

Madero. Ketchup łagodny
Madero. Ketchup łagodny

- Niestety, producent dodał skrobię modyfikowaną kukurydzianą - zagęstnik i wypełniacz, którego nie powinno być w składzie. To są "puste" węglowodany, które mogą podnosić glikemię. Łącznie mamy tu aż 29 g węglowodanów na 100 g - podkreśla.

- Do stworzenia sosu pomidorowego dobrej jakości powinny być użyte pomidory, cukier, ocet, sól i przyprawy jak ziele angielskie, goździki. Stanowczo nie powinna to być skrobia - podsumowuje ekspertka.

Kotlin. Ketchup pikantny. 60 proc. mniej kalorii

Kotlin. Ketchup pikantny. 60 proc. mniej kalorii
Kotlin. Ketchup pikantny. 60 proc. mniej kalorii

100 g produktu powstało ze 160 g pomidorów. Poza tym w składzie znajduje się ocet, skrobia modyfikowana, sól, kwas cytrynowy oraz przyprawy. Dr Chruścikowska podkreśla, że to kolejny produkt zawierający wypełniacz, czyli skrobię. Słodkiego smaku produktowi nadaje sukraloza.

- To syntetyczny, bezkaloryczny słodzik. Dzięki temu ketchup faktycznie jest dietetyczny – mamy tu też niewiele ponad osiem gramów węglowodanów, poprzednik był rekordzistą z 29 g węglowodanów - przypomina dietetyk.

- Osoby z cukrzycą czy na diecie mogą zaufać deklaracjom producenta – faktycznie ma on zaledwie 45 kcal na 100 g, niewielką ilość węglowodanów, choć ubolewam nad dodatkiem zagęszczacza. Niestety, w produktach o obniżonej wartości energetycznej musimy liczyć się z obecnością dodatków, które będą odpowiadać za zbliżony do oryginalnego smak oraz konsystencję - przyznaje ekspertka.

Kotlin. Ketchup łagodny premium

Kotlin. Ketchup łagodny premium
Kotlin. Ketchup łagodny premium

- Ponad 200 g pomidorów na 100 g produktu, a do tego – tak jak producent obiecywał – naturalne składniki, bez dodatku skrobi. Ma wzorcowy skład, nie jest kaloryczny, nie mogę go skrytykować - mówi wprost ekspertka.

- Zwrócę tylko uwagę na obecność soli himalajskiej, którą producent wskazuje jako atut. To w rzeczywistości jednak chwyt marketingowy. Jest dużo droższa, bo ma rzekomo więcej składników mineralnych, ale pamiętajmy, że soli w naszej diecie jest za dużo, a może się ona przyczyniać do rozwoju nadciśnienia tętniczego - tłumaczy dietetyk.

Ekspertka dodaje, że nie ma żadnych badań potwierdzających wyjątkowe - na tle innych - właściwości soli himalajskiej.

Tortex. Ketchup łagodny

Tortex. Ketchup łagodny
Tortex. Ketchup łagodny

Kultowy ketchup, dla wielu sentymentalny smak dzieciństwa, dla innych - obowiązkowy na liście zakupów. Zdaniem ekspertki niewiele ma wspólnego ze zdrowym sosem pomidorowym o krótkim i dobrym składzie.

- Smak lat 90., pamiętam go jako bardzo jasny, brązowy sos o konsystencji żelu. Ale pomidorów tu nie ma zbyt wiele – zaledwie 34 g na 100 g produktu, a zamiast nich jest skrobia modyfikowana i błonnik, cukier na trzecim miejscu i aż 23 g węglowodanów. Do tego benzoesan sodu, syntetyczny konserwant żywności - wylicza dietetyk.

- Na plus niska zawartość soli, bo zamiast niej producent postawił na zioła – m.in. cząber, tymianek czy oregano. Inni producenci mogliby brać z niego przykład - przyznaje.

100 g ketchupu ma zaledwie 95 kcal i 23 g węglowodanów. Zawartości soli sięga 1,5 g na 100 g produktu, przy czym w innych ketchupach ta ilość wahała się od 1,6 g do 2,5 g.

Włocławek. Ketchup łagodny

Włocławek. Ketchup łagodny
Włocławek. Ketchup łagodny

100 g ketchupu powstało ze 161 g pomidorów. Na drugim miejscu w składzie znajduje się cukier, a kolejno za nim przeciery z selera i cebuli, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, ocet i kwas cytrynowy oraz przyprawy.

Ekspertka zwraca uwagę, że newralgicznym składnikiem jest zagęstnik, czyli skrobia, a także cukier wysoko w składzie. Z tego powodu zawartość węglowodanów przekracza 23 g na 100 g produktu.

- Doceniam, że częściowo rolę wypełniaczy odgrywają tu przeciery z selera i cebuli, co jest dodatkowym źródłem smaku, ale też błonnika - dodaje.

Winiary. Ketchup łagodny

Winiary. Ketchup łagodny
Winiary. Ketchup łagodny

Producent chwali się, że do wyprodukowania jednej butelki ketchupu wykorzystano jeden kilogram "soczystych pomidorów dojrzewających w pełnym słońcu", a skład jest czysty - bez skrobi. 100 g produktu to 110 kcal.

- 188 g pomidorów na 100 g ketchupu i faktycznie prosty skład - przyznaje ekspertka.

- Jednak już na drugim miejscu w składzie jest cukier i to budzi moje zastrzeżenia. Nie ma zagęstników, ale niestety sporo cukru i soli, pod względem tej ostatniej to rekordzista w zestawieniu – niemal dwa i pół grama na 100 g produktu.

Marka "kciuk w górę" (Auchan). Ketchup łagodny

Ketchup łagodny
Ketchup łagodny

Ketchup ma tylko 93 kcal w 100 g i 22 g węglowodanów oraz niewiele ponad półtora grama soli. Dr Chruścikowska zwraca uwagę na bardzo małą ilość pomidorów.

- Koncentrat pomidorowy 39%, zamiast pomidorów jest skrobia modyfikowana i konserwanty - mówi.

- Ma bardzo mało kalorii, ale nie powinno nas to zwieść, bo jest to spowodowane wysoką zawartością wody w składzie - ostrzega dietetyk.

Ekspertka przypomina, że sezon wiosenny w pełni, a przed nami lato, warto więc traktować ketchup tylko jako dodatek.

- Mamy coraz więcej świeżych warzyw, niech więc sałatka z pomidorów pojawia się na stole częściej niż ketchup. Sugeruję, żeby jednorazowe spożycie ketchupu ograniczyć do maksymalnie dwóch łyżek stołowych - radzi dr Chruścikowska.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka