Mąka z pestek dyni – zastosowanie i właściwości

Mąka z pestek dyni, które są produktem ubocznym powstającym po wytłoczeniu oleju, jest bardzo zdrowa. To cenne źródło białka, tłuszczów i antyoksydantów, minerałów, witamin oraz kwasów tłuszczowych. Ten ciekawy dodatek do potraw można wykorzystać na wiele sposobów. Jakie właściwości ma mąka dyniowa? Do czego jej używać?

Mąka z pestek dyni – zastosowanie i właściwościMąka z pestek dyni – zastosowanie i właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest mąka z pestek dyni?

Mąka z pestek dyni, czyli proszek z pestek dyni, to produkt spożywczy, który jest doskonałym zamiennikiem innych bardziej popularnych rodzajów mąki. Wytwarza się ją ze zmielonych na proszek pestek dyni, które pozostają po wytłoczeniu oleju. Mąkę dyniową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zrobić samodzielnie w domu. Trzeba tylko pamiętać, że taki produkt będzie zawierał znacznie większe ilości oleju.

Mąka dyniowa - jak zrobić?

Aby przygotować mąkę dyniową, wystarczy obłuskane, wysuszone i podprażone pestki zmielić na drobny proszek, używając robota kuchennego czy młynka do kawy. Domowa mąka z pestek dyni jest zbyt ciężka, by wykorzystać ją do wypieków czy dań mącznych. Sprawdzi się jednak jako dodatek do sałatek, kasz czy past do pieczywa.

Właściwości mąki z pestek dyni

Co cechuje mąkę dyniową? Ma lekko orzechowy posmak i żółto-zielony odcień. Jest nieco cięższa niż typowa mąka zbożowa. Bardziej przypomina mąkę z migdałów czy orzechów niż białą mąkę pszenną. Swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza surowcowi, z jakiego powstała.

Pestki dyni są źródłem wielu cennych związków odżywczych, głównie kwasu linolowego i oleinowego oraz białka (56 g na 100 g). Można ją postrzegać jako alternatywę dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Zawierają sporo aminokwasów, do którego należą w większych ilościach kwas glutaminowy, arginina, leucyna, glicyna oraz walina.

Poza tym w mące z pestek dyni znajduje się wiele minerałów, głównie żelaza, cynku, magnezu oraz witamin, zwłaszcza z grupy B (głównie kwas foliowy, czyli B9, ale także B6 i B1). Obecny jest w niej także błonnik. Mąka dyniowa nie zawiera glutenu, może być wykorzystywana w diecie bezglutenowej.W mące z pestek dyni znajdują się także spore ilości antyoksydantów (przede karotenoidów), które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Pestki dyni wpływają na redukcję stanów zapalnych związanych z chorobami reumatycznymi.

Przyjmuje się, że 100 g mąki z pestek dyni zawiera: 40 g białka, 10 g tłuszczu, 9 g węglowodanów, 6 g błonnika pokarmowego, * 5 g wody. Produkt dostarcza organizmowi węglowodany pod postacią dobroczynnego błonnika, zdrowych tłuszczy oraz wartościowego białka.

Właściwości lecznicze mąki z pestek dyni

Obecność mąki dyniowej w potrawach przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Okazuje się, że proszek z pestek dyni:

  • zwiększa tempo procesów metabolicznych oraz wspoma spalanie tkanki tłuszczowej (to zasługa dużej ilości białka przy minimalnej zawartości tłuszczu),
  • wpływa na obniżenie poziomu „złego cholesterolu”,
  • pomaga utrzymać gęstość kości w osteoporozie,
  • łagodzi stany zapalne w zapaleniu stawów,
  • zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych,
  • pomaga w normalizacji hormonów,
  • łagodzi objawy przemęczenia, stresu, ma korzystny wpływ na samopoczucie,
  • poprawia odporność.

Proszek z pestek dyni, tak jak i świeże pestki, jest jednym z popularnych środków ludowej na pasożyty.

Zastosowanie mąki z pestek dyni

Mąka z pestek dyni znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi daniami. Może być spożywana bez obróbki cieplnej.

Mąka z pestek dyni – przepisy

Mąkę z pestek dyni poleca się do:

  • panierek do warzyw i mięsa,
  • naleśników, placuszków i pancakes,
  • koktajli warzywnych i owocowych,
  • zagęszczania past do chleba,
  • dipów,
  • kruszonek do ciast i innych wypieków,
  • panierek do mięs, ryb i warzyw,
  • batonów z suszonych owoców i orzechów,
  • wypieków, choć nie uda się każde ciasto z mąki z pestek dyni

Ponieważ mąka z pestek dyni nie zawiera glutenu, a i jest dość ciężka, nie nadaje się do ciast drożdżowych. Samodzielnie nie wyrośnie nie tylko z drożdżami, ale i proszkiem do pieczenia czy zakwasem. Dlatego, by upiec chleb, bułeczki czy klasyczne placki, wykorzystuje się mieszankę mąki pszennej, a także orkiszowej czy jaglanej z domieszką mąki z pestek dyni. Mąka z pestek dyni sprawdzi się w przepisach na cięższe ciasta kruche.

Zmielone pestki dyni traktuje się jako produkt spożywczy i suplement do użytku wewnętrznego. Można ją jednak wykorzystać także zewnętrznie jako kosmetyk. Po wymieszaniu z olejem czy jogurtem staje się maseczką regenerującą do twarzy oraz włosów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka