Makaron razowy – z czego jest zrobiony, ile jeść, właściwości

Włosi to rekordziści jedzenia makaronu, każdy Włoch wciągu roku spożywa około 30 kilogramów makaronu! Polacy niestety, o wiele mniej, gdyż powstał mit na temat tego produktu, głoszący, że jest tuczący. Jednak czy zainteresowaliście się makaronem razowym? Jeżeli nie to ja zaraz przedstawię wam korzyści płynące z jego spożywania.

Makaron razowy – z czego jest zrobiony, ile jeść, właściwościMakaron razowy – z czego jest zrobiony, ile jeść, właściwości

Z czego jest zrobiony makaron razowy?

Makaron razowy robiony jest z pełnego ziarna pszenicy, na które składają się: łuska, zarodek i bielmo. Proces rafinacji odrzuca łuskę oraz zarodek.

Mąka oczyszczona ma mniej składników odżywczych niż ta z pełnego przemiału, jednak same bielmo dostarczy nam kilku dobrych mikroelementów. Makaron razowy w swoim składzie zawiera cenne witaminy, takie jak: witaminy z grupy B i witaminę E.

Oprócz tego makaron razowy bogaty jest w cenne dla zdrowia aminokwasy, a także zawiera bardzo dużo błonnika odżywczego.

Makaron nie musi być kaloryczny

Makaron razowy przyśpiesza metabolizm
Makaron razowy przyśpiesza metabolizm © 123RF

W makaronie razowym występują również cenne dla zdrowia pierwiastki: cynk,potas, wapń, magnez, żelazo, chrom czy jod.

Makaron razowy nie dość, że jest znakomity w smaku i zawiera źródło dobrych węglowodanów, to jeszcze będzie stanowił idealny składnik obiadów dla osób, które dbają o zdrowe nawyki żywieniowe.

Ile jeść makaronu razowego?

Makaron razowy wcale nie ma dużo kalorii, ponieważ w 100 gramach tego produkty, znajdziemy jedynie 140 kalorii. W tych 100 gramach znajdziemy 26g węglowodanów, 1g tłuszczu i 6 g białka.

Oczywiście mowa tu o już ugotowanym makaronie. Generalnie przyjęło się, że makarony jemy średnio 3 razy w tygodniu, już od tej ilości można zauważyć jego pozytywne działanie na zdrowie.

Właściwości makaronu

Dzięki sporej zawartości błonnika, poprawia się znacznie metabolizm, nie mamy problemów trawiennych ani zaparć. Makaron razowy polecany jest przede wszystkim osobom chorym na cukrzycę, z tego względu, iż obniża cukier, a my długo po zjedzeniu makaronu nie będziemy odczuwali głody, w związku z tym nie sięgniemy po niezdrowe i słodkie przekąski.

Błonnik zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu, w związku z czym pomaga w walce z wieloma chorobami układy krążenia. Przede wszystkim makaron razowy dodaje niezłego kopa energii, to ważne, jeżeli chcemy w pełni wykorzystać dzień.

Makaron razowy wcale nie jest tuczący, należy wreszcie obalić ten mit! Dodatkowej kaloryczności dodają mu dodatki, po które najczęściej sięgamy przygotowując dania z makaronu.

Chodzi tutaj o różnego rodzaju sosy, sery, gotowe przyprawy itp. Wystarczającym dodatkiem do makaronu będzie oliwa z oliwek oraz ulubione warzywa. Możemy przyrządzać je w dowolny sposób, ale pamiętajmy, aby nie dodawać dużo tłuszczy. Oliwa z oliwek albo olej kokosowy będą wystarczające.

Pamiętajmy, by nie sypać za dużo makaronu, bo pęcznieje w wodzie, 50 gramów na porcję powinno być wystarczające.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Kolejnym atutem jeśli chodzi o przygotowanie makaronu razowego jest szybkość. Szybko się gotuje i gotowy, nie jest to danie skomplikowane, dlatego warto mieć w szafce paczkę makaronu razowego, a szybki, pełnowartościowy i zdrowy obiad, możemy mieć gotowy w 20 minut!

Źródła

  1. makarony.co

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka