Makaron z fasolą
Połączenie szpinaku i fasolki w tym makaronowym daniu z pewnością jest korzystne dla naszego organizmu. Szpinak zawiera żelazo, wolny kwas foliowy i witaminy, w tym witaminę B11. Znane jest lecznicze działanie szpinaku oraz jego niska kaloryczność.
Składniki:
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente. Fasolkę umyj, pokrój w 5-centymetrowe kawałki i ugotuj. Uważaj, aby nie rozgotować. Na patelni podgrzej szpinak, dodaj ząbek zmiażdżonego czosnku i przyprawy do smaku. Wymieszaj z makaronem i fasolką – dodaj wody, by lepiej się połączyło. Na talerzu posyp płatkami migdałowymi.
Komentarz:
Szpinak wspomaga zwiększanie masy mięśniowej, proces regulowania odkładania się tłuszczu w organizmie, ale także zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób. Fasola natomiast dostarcza witaminy E i witamin z grupy B. Zawiera także lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Polecamy potrawę wszystkim, którym zależy na dobrej kondycji zarówno ciała, jak i umysłu.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.