Makłowicz odradza jedzenia tego na grillu. "Droga do samobójstwa"
Majówkowe menu obejmuje najczęściej dania z grilla: mięsa, sery i warzywa oraz towarzyszące im surówki i inne dodatki. Jadłospis na długi weekend można jednak skomponować zdrowo, ale można i niepotrzebnie wzbogacić go o niekorzystne dla zdrowia produkty.
1. Robert Makłowicz o marynowaniu mięsa
Po jaki popularny produkt masowo sięgają Polacy podczas przygotowań do majówkowego grilla? Oczywiście po marynaty do mięs. Zalewy, które mają na celu nasycić mięso smakiem i aromatem, a także zmiękczyć i przygotować do obróbki cieplnej, można przygotować samemu lub kupić gotowe w sklepie. Ich fanem nie jest jednak Robert Makłowicz.
"Abstrakcja. To jest droga do samobójstwa, bo nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe. Marynaty są okropne i zmieniają smak tego, co chcemy zjeść, a przecież rzeczy powinny smakować tym, czym są" - argumentuje kucharz.
Makłowicz sam jest fanem kulinarnego minimalizmu. I faktycznie, mięso można przyprawić minimalną ilością przypraw albo wyłącznie pieprzem i solą, co nie zmienia faktu, że wielu Polaków nadal lubi sięgać po marynaty. Warto jednak pamiętać, że zawsze powinny być one przygotowywane samodzielnie, z jak najmniejszej ilości wysokoprzetworzonych składników.
2. Co zawierają gotowe marynaty do mięsa ze sklepu?
W supermarketach często można znaleźć nie tylko gotowe marynaty, ale także już zamarynowane paczkowane mięso. Tego typu produkty często zawierają nadmierne ilości soli i są wzbogacone o sztuczne barwniki, wzmacniacze smaku i inne niezdrowe dodatki, wśród których niesławny prym wiedzie m.in. glutaminian sodu.
Nadmierne spożycie soli prowadzi do wysokiego ciśnienia krwi, co zwiększa ryzyko udaru mózgu, demencji, choroby wieńcowej oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl