Mango - król owoców i smak hinduskiej kuchni

Mango to zdaniem wielu "król owoców". Jego dobrodziejstwa doskonale są znane w Indiach, skąd pochodzi. Uwielbiają je dzieci i dorośli. W Polsce jest coraz bardziej popularne. Poznaj walory mango i przepis na idealny indyjski koktajl, którym "opijają" się wszyscy warszawscy (i nie tylko) hipsterzy!

Przepis na koktajl z mango. Zalety owoców mangoPrzepis na koktajl z mango. Zalety owoców mango
Źródło zdjęć: © 123rf

Mango - niezwykły smak i uniwersalność

Mango to narodowy owoc w Indiach, to również duma mieszkańców Pakistanu, Bangladeszu i Filipin.Współcześnie najwięksi importerzy to (obok Indii) Chiny i Tajlandia.

Mango ma uniwersalne zastosowanie zarówno do do mięs i jak i do ryb, na surowo, jak i po obróbce termicznej. W kuchni mango może być też kiszone, podawane z ryżem, w przecierach i alkoholach – dla każdego znajdzie się jego ulubiony wariant. Mango może być składnikiem dań głównych, sałatek oraz deserów. Idealnie smakuje sorbet lub lody o smaku mango. Ten oryginalny, pełny smak, świetnie gasi pragnienie i zaspokaja chęć na słodycze.

Jak wybrać najlepsze mango?

Sameer Motwani, kucharz z restauracji indyjskiej Rani - Indian Restaurant uważa, że tylko owoce pochodzące z Indii mają pełny smak i zapach. - Indie noszą ten owoc w swoim łonie od ponad 4000 lat - podkreśla. Dodaje jednak, że nowe odmiany to zasługa portugalskich kolonizatorów, którzy pokazali Hindusom metody szczepienia drzew. Słodka, pomarańczowa odmiana mango nosi nawet nazwę Alphonso - na cześć plantatora z Portugalii, Nicholasa Alphonso. Zdarza się stosowanie wymiennie nazwy Aaphus - to imię Alphonso w języku hindi.

Owoce w syropie szkodliwe dla zdrowia

Sameer Motwani podkreśla zalety mango: - To niepowtarzalny smak, zapach i uniwersalność.

Podaje też przykłady zastosowań: - W indyjskim stanie Gudżarat wytwarza się Kairi Nu Ras, gęstą pulpę z mango, aby jeść ją z pikantnymi gorącymi chlebkami. Ponadto używają tam mango jako środka aromatyzującego, a marynowane owoce mango są jednym z ulubionych przysmaków mieszkańców Gudżaratu. Na południu Indii surowe mango używa się od starożytności do przyprawiania curry. Mango to prawdziwy smak Indii - podkreśla Hindus.

Witaminy i minerały zawarte w mango

Mango jest bardzo zdrowe. Zawiera szereg witamin i minerałów: witaminę A (54mg/100g), B1 (0,028 mg), B2 (0,038 mg), B6 (0,119 mg), C (36,4 mg), PP (0,669 mg), a także magnez(10 mg), fosfor (14 mg), żelazo (0,16 mg), sód (1 mg), wapń (11 mg) i potas (168 mg).

W mango znajdziemy też błonnik i polifenolowe związku flawonoidowe antyoksydacyjne. Owoc ten zawiera także beta-karoten, alfa-karoten i beta-kryptoksantynę.

Korzyści z tego bogactwa substancji odżywczych są ogromne: piękna skóra, włosy, paznokcie, zdrowie jamy ustnej, mniejszy ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, jak rak jelit, pioersi, prostaty lub białaczka, czy też choroby serca i układu krążenia.

Jedząc mango, dbamy o wzrok. Te owoce zawierają luteinę i zeaksantynę. W pismach "British Medical Journal" oraz "Investigative Ophthalmology & Visual Science" opublikowano wyniki badań potwierdzających korzystny wpływ mango na narząd wzroku i zdolność widzenia.

Mango korzystnie wpływa też na trawienie i przeciwdziała zaparciom. Ostrożność powinny zachować jedynie osoby z nadwagą, otyłością i cukrzycą, gdyż mango zawiera dużo naturalnych cukrów.

Przepis na modny i pyszny koktajl - Mango lassi

Mango lassi, to napój na bazie mango, jogurtu i wody. Obrane mango bez skórki należy zblendować razem z jogurtem, kardamonem i wodą. Dodać można miód lub syrop klonowy, ewentualnie cukier (z umiarem!). Koktajl miksujemy, aż osiągnie konsystencję gładkiego musu. Gotowe! Ten pyszny napój jest zdrowy i doskonały na uplane dni. W końcu przywędrował do nas z gorących Indii!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka