Trwa ładowanie...

Maślane naleśniki

Avatar placeholder
15.03.2017 19:32
Maślane naleśniki
Maślane naleśniki

Naleśniki maślane są idealnym pomysłem na smaczne śniadanie lub zaspokojenie głodu w okolicach południa czy podwieczorku. Przede wszystkim placki te są słodkim i zdrowszym substytutem batoników czy innych słodkości.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 duże jajka,
  • 2 szklanki maślanki,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • dodatkowe masło na patelnię.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie167,34 kcal
Białka6,11 g
Węglowodany27,49 g
Tłuszcze5,26 g
Błonnik0,79 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

W przygotowanym na naleśnikowe ciasto naczyniu wymieszaj suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i sól. Osobno ubij jajka na niemal sztywną pianę i wlej do naczynia, cały czas mieszając. Dodaj maślankę i masło i mieszaj, póki nie powstanie gładka masa. Rozgrzej dobrze patelnię na średnim ogniu i wrzuć kawałeczek masła, rozpuść. Wlej pierwszą część ciasta i smaż. Gdy się zarumieni z wierzchu, przekręć na drugą stronę. Smaż jeszcze przez chwilę, po czym zdejmij. Możesz podać placek z kwaśną śmietaną lub owocowym jogurtem.

Naleśniki z masłem
Naleśniki z masłem

Tradycyjne naleśniki z dodatkiem maślanki, masła i syropu klonowego to wyśmienite i pożywne danie, które

zobacz galerię

Komentarz:

Nie należy obawiać się masła w naleśnikach, gdyż jest lekkostrawnym, najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym, posiada dużo naturalnie występujących składników odżywczych oraz witamin. Dzięki zawartości kwasu masłowego sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.