Maślane naleśniki
Naleśniki maślane są idealnym pomysłem na smaczne śniadanie lub zaspokojenie głodu w okolicach południa czy podwieczorku. Przede wszystkim placki te są słodkim i zdrowszym substytutem batoników czy innych słodkości.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 duże jajka,
- 2 szklanki maślanki,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- dodatkowe masło na patelnię.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 167,34 kcal |
Białka | 6,11 g |
Węglowodany | 27,49 g |
Tłuszcze | 5,26 g |
Błonnik | 0,79 g |
Przygotowanie:
W przygotowanym na naleśnikowe ciasto naczyniu wymieszaj suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i sól. Osobno ubij jajka na niemal sztywną pianę i wlej do naczynia, cały czas mieszając. Dodaj maślankę i masło i mieszaj, póki nie powstanie gładka masa. Rozgrzej dobrze patelnię na średnim ogniu i wrzuć kawałeczek masła, rozpuść. Wlej pierwszą część ciasta i smaż. Gdy się zarumieni z wierzchu, przekręć na drugą stronę. Smaż jeszcze przez chwilę, po czym zdejmij. Możesz podać placek z kwaśną śmietaną lub owocowym jogurtem.
Komentarz:
Nie należy obawiać się masła w naleśnikach, gdyż jest lekkostrawnym, najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym, posiada dużo naturalnie występujących składników odżywczych oraz witamin. Dzięki zawartości kwasu masłowego sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.