Trwa ładowanie...

Maślane naleśniki

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:32
Maślane naleśniki
Maślane naleśniki

Naleśniki maślane są idealnym pomysłem na smaczne śniadanie lub zaspokojenie głodu w okolicach południa czy podwieczorku. Przede wszystkim placki te są słodkim i zdrowszym substytutem batoników czy innych słodkości.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 duże jajka,
  • 2 szklanki maślanki,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • dodatkowe masło na patelnię.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie167,34 kcal
Białka6,11 g
Węglowodany27,49 g
Tłuszcze5,26 g
Błonnik0,79 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

W przygotowanym na naleśnikowe ciasto naczyniu wymieszaj suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i sól. Osobno ubij jajka na niemal sztywną pianę i wlej do naczynia, cały czas mieszając. Dodaj maślankę i masło i mieszaj, póki nie powstanie gładka masa. Rozgrzej dobrze patelnię na średnim ogniu i wrzuć kawałeczek masła, rozpuść. Wlej pierwszą część ciasta i smaż. Gdy się zarumieni z wierzchu, przekręć na drugą stronę. Smaż jeszcze przez chwilę, po czym zdejmij. Możesz podać placek z kwaśną śmietaną lub owocowym jogurtem.

Komentarz:

Nie należy obawiać się masła w naleśnikach, gdyż jest lekkostrawnym, najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym, posiada dużo naturalnie występujących składników odżywczych oraz witamin. Dzięki zawartości kwasu masłowego sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze