Masło będzie tygodniami świeże i smaczne. Przechowuj tylko w ten sposób
Masło to jeden z najczęściej używanych tłuszczów w kuchni. Wymaga jednak odpowiedniego przechowywania. Dzięki temu zachowamy jego świeżość, smak i wartości odżywcze. Z kolei trzymane w niewłaściwych warunkach może stracić jakość, a nawet zagrozić zdrowiu.
1. Przechowywanie masła w lodówce
Najbezpieczniejszym miejscem do przechowywania masła jest lodówka. W niskiej temperaturze procesy utleniania i jełczenia zachodzą znacznie wolniej, co pozwala zachować świeżość produktu przez dłuższy czas.
Masło powinno być przechowywane w szczelnym opakowaniu – najlepiej w oryginalnym papierze lub w pojemniku zapobiegającym dostępowi powietrza.
Szczelne opakowanie chroni masło nie tylko przed utlenianiem, ale także przed wchłanianiem zapachów innych produktów z lodówki, które mogą negatywnie wpłynąć na jego smak.
Po otwarciu opakowania masło można przechowywać w lodówce przez około trzy tygodnie. W przypadku masła klarowanego, dzięki jego specyficznej strukturze, okres ten może być dłuższy.
2. Masło w temperaturze pokojowej
Chociaż przechowywanie masła w lodówce jest zalecane, jego niska temperatura sprawia, że produkt staje się twardy i trudny do rozsmarowania. Dla wygody można przechowywać niewielką ilość masła w temperaturze pokojowej, pod warunkiem spełnienia kilku ważnych zasad.
Po pierwsze temperatura otoczenia nie powinna przekraczać 25 stopni Celsjusza. W wyższych temperaturach masło szybciej ulega procesowi jełczenia, co zmienia jego smak i zapach.
Najlepiej przechowywać je w maselniczce, która chroni produkt przed dostępem powietrza i światła, a jednocześnie zapewnia łatwy dostęp. Masło trzymane w ten sposób, zachowuje świeżość przez około tydzień.
3. Unikaj źródeł ciepła i światła
Masło, jak każdy tłuszcz, jest wrażliwe na działanie ciepła i światła, które przyspieszają procesy utleniania. Dlatego jeśli zdecydujemy się przechowywać masło poza lodówką, należy unikać umieszczania go w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kuchenka, piekarnik, kaloryfer czy nasłoneczniony parapet.
Ekspozycja na światło również przyczynia się do utraty świeżości i wartości odżywczych masła, dlatego najlepiej wybierać maselniczki wykonane z nieprzezroczystych materiałów.
Jełczenie masła objawia się przede wszystkim nieprzyjemnym, ostrym zapachem oraz gorzkim smakiem. Zepsute masło może mieć również zmienioną konsystencję – staje się bardziej miękkie lub rozwarstwione.
W takiej sytuacji należy bezwzględnie zrezygnować z jego spożycia, ponieważ zawiera związki, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Dbałość o odpowiednie przechowywanie masła nie tylko przedłuża jego trwałość, ale również pozwala w pełni cieszyć się jego smakiem i zaoszczędzić sporo pieniędzy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl](https://dziejesie.wp.pl]