Masło będzie tygodniami świeże i smaczne. Przechowuj tylko w ten sposób

Masło to jeden z najczęściej używanych tłuszczów w kuchni. Wymaga jednak odpowiedniego przechowywania. Dzięki temu zachowamy jego świeżość, smak i wartości odżywcze. Z kolei trzymane w niewłaściwych warunkach może stracić jakość, a nawet zagrozić zdrowiu.

Jak przechowywać masło?Jak przechowywać masło?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Przechowywanie masła w lodówce

Najbezpieczniejszym miejscem do przechowywania masła jest lodówka. W niskiej temperaturze procesy utleniania i jełczenia zachodzą znacznie wolniej, co pozwala zachować świeżość produktu przez dłuższy czas.

Masło powinno być przechowywane w szczelnym opakowaniu – najlepiej w oryginalnym papierze lub w pojemniku zapobiegającym dostępowi powietrza.

Szczelne opakowanie chroni masło nie tylko przed utlenianiem, ale także przed wchłanianiem zapachów innych produktów z lodówki, które mogą negatywnie wpłynąć na jego smak.

Jak długo przechowywać masło poza lodówką?

Masło powinno być przechowywane w szczelnym opakowaniu w lodówce
Masło powinno być przechowywane w szczelnym opakowaniu w lodówce © Getty Images

Po otwarciu opakowania masło można przechowywać w lodówce przez około trzy tygodnie. W przypadku masła klarowanego, dzięki jego specyficznej strukturze, okres ten może być dłuższy.

Masło w temperaturze pokojowej

Chociaż przechowywanie masła w lodówce jest zalecane, jego niska temperatura sprawia, że produkt staje się twardy i trudny do rozsmarowania. Dla wygody można przechowywać niewielką ilość masła w temperaturze pokojowej, pod warunkiem spełnienia kilku ważnych zasad.

Po pierwsze temperatura otoczenia nie powinna przekraczać 25 stopni Celsjusza. W wyższych temperaturach masło szybciej ulega procesowi jełczenia, co zmienia jego smak i zapach.

Najlepiej przechowywać je w maselniczce, która chroni produkt przed dostępem powietrza i światła, a jednocześnie zapewnia łatwy dostęp. Masło trzymane w ten sposób, zachowuje świeżość przez około tydzień.

Unikaj źródeł ciepła i światła

Masło, jak każdy tłuszcz, jest wrażliwe na działanie ciepła i światła, które przyspieszają procesy utleniania. Dlatego jeśli zdecydujemy się przechowywać masło poza lodówką, należy unikać umieszczania go w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kuchenka, piekarnik, kaloryfer czy nasłoneczniony parapet.

Ekspozycja na światło również przyczynia się do utraty świeżości i wartości odżywczych masła, dlatego najlepiej wybierać maselniczki wykonane z nieprzezroczystych materiałów.

Jełczenie masła objawia się przede wszystkim nieprzyjemnym, ostrym zapachem oraz gorzkim smakiem. Zepsute masło może mieć również zmienioną konsystencję – staje się bardziej miękkie lub rozwarstwione.

W takiej sytuacji należy bezwzględnie zrezygnować z jego spożycia, ponieważ zawiera związki, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Dbałość o odpowiednie przechowywanie masła nie tylko przedłuża jego trwałość, ale również pozwala w pełni cieszyć się jego smakiem i zaoszczędzić sporo pieniędzy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl](https://dziejesie.wp.pl]

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka