Masło czosnkowe - kalorie i wartości odżywcze, przepis, z czym jeść

Masło czosnkowe doskonale smakuje i pasuje do wielu potraw – zarówno tych na zimno, jak i na ciepło. Można podawać je ze świeżo upieczoną grzanką lub wykorzystać do przygotowania pysznych sosów. Jak zrobić idealne masło czosnkowe i ile zawiera kalorii?

Masło czosnkowe doskonale smakuje i pasuje do wielu potraw – zarówno tych na zimno, jak i na ciepło.Masło czosnkowe doskonale smakuje i pasuje do wielu potraw – zarówno tych na zimno, jak i na ciepło.
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Jak zrobić masło czosnkowe?

Masło czosnkowe można przygotować na bazie gotowego masła sklepowego lub zrobić je samemu. W tym wypadku należy ubijać tłustą, lekko podgrzaną śmietanę 30% przez około 5-7 minut. Następnie oddzielić powstałe masło od płynnej maślanki (najlepiej użyć sitka), uformować bryłę, a następnie dobrze wypłukać pod zimną wodą. Jeśli w maśle zostanie odrobina maślanki, może to negatywnie wpłynąć na jego smak i trwałość.

Maślankę można później wykorzystać do zrobienia słodkich placków czy naleśników.

Gotowe masło należy lekko rozpuścić i wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem. Można także użyć mielonego i suszonego, aby jeszcze mocniej podbić smak. Tak przygotowaną masę wystarczy tylko przelać do formy i pozostawić do zastygnięcia.

Czosnek - naturalny antybiotyk. Zobacz, jak go stosować, by był skuteczny

Kalorie i wartości odżywcze masła czosnkowego

Masło czosnkowe, zarówno to przygotowane na gotowych produktach, ja i zrobione w całości samodzielnie, jest kaloryczne. Nie należy przesadzać z jego ilością, ponieważ tłuszcze zwierzęce posiadają sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, a także tłuszczów trans.

W 100 gramach masła czosnkowego znajduje się ok. 700 kalorii, w tym:

  • 1.2 g białka
  • 75 g tłuszczu
  • ok. 3 g węglowodanów

Łyżeczka takiego masła to ok. 35 kalorii.

Jednocześnie masło jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują pozytywny wpływ na organizm i wspierają wchłanianie niektórych witamin (tych, które rozpuszczają się w tłuszczach, czyli np. witaminy D).

Czosnek zaś jest uznawany za naturalny antybiotyk, wspiera odporność i pomaga walczyć z sezonowymi infekcjami.

Z czym jeść masło czosnkowe?

Masło czosnkowe idealnie smakuje do ciepłych grzanek i tostów, ale komponuje się także z wieloma daniami obiadowymi. Sprawdza się do faszerowania warzyw i ziemniaków, do nacierania mięs i robienia aromatycznych sosów.

To idealny dodatek do ciepłych, świeżo upieczonych bagietek, gotowanych pierogów lub makaronu czy kopytek.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka